Egy milliárd forintot kapnak a TÉSZ-ek

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - a nemzeti és a közösségi forrást összevéve és az EU hozzájárulásával - 1 milliárd forintos támogatást nyújt a TÉSZ-ek együttműködésének fejlesztésére kiírt jogcímre - tudta meg az MTI.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közlemény szerint a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek idén 1,4 milliárdot kaptak, jövőre pedig 1,8 milliárd forint támogatáshoz juthatnak hozzá a VM saját forrásaival kiegészülve. A támogatás igénylése is egyszerűsödik, a TÉSZ-ek önállóbbá válhatnak, a termelők alkuereje pedig erősödik a multinacionális vállalatokkal szemben.

Kikötés, hogy a TÉSZ-ek részesedése az összes zöldség-gyümölcs termelésből alacsonyabb legyen, mint 20 százalék, a támogatás pedig nem haladhatja meg a termelői szervezetek, illetve tagjaik által a szervezet működési alapjába befizetett hozzájárulás 80 százalékát.
Szükséges továbbá, hogy az adott TÉSZ a termelői szervezetek (TSZT) tagjaként értékesítse terményeit. Jelenleg 35 TÉSZ igényelheti az egy milliárd forintos támogatást.

A kormány célja a nemzeti támogatás elősegítésével a TÉSZ-ek megerősítése, a termelők közti együttműködés segítése, a közös piaci fellépés előmozdítása, a feketekereskedelem visszaszorítása, továbbá a vidéki munkahelyek megőrzése.

A rendelet november 13-tól hatályos, A TÉSZ-eknek működési programjaikat a vidékfejlesztési tárcához, kifizetési kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtaniuk. A támogatás 2012. február 15-ig igényelhető, a megítélt összeget az MVH legkésőbb 2012. október 15-ig folyósítja - írja az Agroline.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?