Orbán utasítására rendkívüli megbeszélés a sertéságazatról és a Gyulai Húskombinátról

agrarszektor.hu
Orbán Viktor miniszterelnök utasítására Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár két rendkívüli megbeszélést hívott össze a sertéságazat aktuális problémáinak megvitatása, valamint a Gyulai Húskombinát Zrt. helyzetének rendezése érdekében 2012. augusztus 21-re, közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI-vel pénteken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sertéságazatról szóló egyeztetésen többek között a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért, illetve élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke vesz részt.

A Gyulai Húskombinát Zrt.-vel kapcsolatos megbeszélés meghívottai között a fenti minisztériumok képviselői mellett a gazdasági társaság vezérigazgatója, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese és Gyula város vezetése is szerepel.

Ruck János, a Gyulai Húskombinát vezérigazgatója csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy vészforgatókönyv készül a Gyulai Húskombinátra, a tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport jelenleg az érdekeltségéhez tartozó cégektől átcsoportosítható pénzforrásokat keresi a gyulai húsüzem folyamatos termeléséhez.

A vezérigazgató szerint a tulajdonosi kör magára maradt, mivel az uniós szabályok nem teszik lehetővé a közvetlen állami pénzügyi beavatkozást és ezen az sem segít, hogy a hungarikumot gyártó húsipari vállalatot a kormány a kiemelten védett élelmiszeripari cégek körébe sorolta. Hozzátette, hogy a kereskedelmi bankokkal a tárgyalások holtponton vannak.

Az üzem dolgozói kedden Nádudvaron tartottak demonstrációt munkahelyük megtartása, cégük fennmaradása érdekében a cég tulajdonosa, a HAGE Hajdúsági Agráripari (HAGE) Zrt. székháza előtt. Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke akkor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években 15 húsipari cég szűnt meg az országban, és 30 ezer munkahely eltűnt az ágazatból.

(forrás: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?