Bevásárolja magát Kaposvár a Kométába

agrarszektor.hu
Kaposvár közgyűlése döntött, az önkormányzat 2 milliárd forint értékben vásárol tulajdonrészt a Kométa 99 Zrt.-ben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A részvényvásárlásra február elején kerülhet sor leghamarabb, ezt megelőzően új alapító okirat és szindikátusi szerződés készül majd a cég értékelésének befejeződése után. Az önkormányzat szigorú feltételeket szabott a csaknem ezer helyi család megélhetését biztosító Kométa megmentésére: elvárja a befektetett tőke megtérülését hozamgaranciával, legalább 1 milliárd forintos tőkeemelést vár a jelenlegi tulajdonostól is, továbbá tulajdoni aránytól független beleszólási és döntési jogot kért a vállalat irányításában.

Kaposvár további kérése, hogy a Kométa vezetése állapodjon meg a Magyar Fejlesztési Bank ingatlanbefektetéssel foglalkozó leányvállalatával. "Ezek a lépések stabil és nyereséges működést eredményezhetnek a jövőben" - vélte Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Szólt arról is, hogy a Kaposvári Egyetemen másfél éve indult a Kaposvári Élelmiszeripari Program, amelynek eredményeképpen a város a régió agrár- és élelmiszertudomány központja lehet. Továbbá folyamatban van a dél-dunántúli sertésprogram, amelynek révén a remények szerint duplájára, 1 millióra emelkedik a sertések száma a régióban. Azzal, hogy az egyetem közreműködésével a környéken előállított élelmiszereket külön védjeggyel látják el, szintén a térség élelmiszeriparát kívánják elősegíteni.

A polgármester és a cég ügyvezetője decemberi találkozóján Giacomo Pendranzini elmondta: a húsipari ágazat egészét sújtó válság őket sem kerülte el, súlyos likviditási gondokkal küzdenek, a termelést a felére csökkentették. Rövid távon egymilliárd forint tőkeinjekcióra lenne szükségük, hogy megoldódjanak a likviditási gondjaik. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 15 évben mintegy 10 milliárd forint értékű beruházást végeztek, az utóbbi 5-6 évben hárommilliárd forinttal növelte a saját tőkét a tulajdonos, középtávon pedig két-három milliárd forintnyi tőkeemelést terveznek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14