Jövőre sem éhezünk - Milyen irányt vesz a búzapiac?

agrarszektor.hu
Intenzív hónapok után tétova megtorpanás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óvatos iránykeresés tapasztalható a hazai gabonapiacon, a következő néhány hét vízválasztó időszaknak bizonyulhat. A hazai búzapiac rendkívül aktív időszakon van túl, az elmúlt hónapokban mind a belföldi, mind az exportforgalom szokatlanul erős volt, becslések szerint már az év végére megközelítőleg 1,6 millió tonna búza került az új termésből az exportpiacokra. A december elejéig tartó intenzív kereskedés az év végére mérséklődött, év eleje óta pedig stagnál, a forgalom egyelőre rendkívül alacsony.

A piaci szereplők beszámolói szerint a héten már érzékelhető némi mozgolódás a belföldi búzapiacon, főként az eladói oldalon, és csak kisebb tételek értékesítésére. A nagyobb mennyiségek értékesítésével a termelők is kivárnának. A belföldi felvásárlók szintén elkezdték az ajánlatok bekérését, de az év eleji készletek beszerzése egyelőre még nem indult el, így valószínűleg csak január végén indul meg az a forgalom, amely irányt ad majd a hazai piacnak. Eközben a világpiacról is újabb hírek érkeztek, amelyek hatásai némileg késleltetve gyűrűznek be a magyar piacra. A hazai búzaárak november óta emelkedésnek indultak, és azóta is a világpiaci áraknál magasabb szinteken tartják magukat - a decemberre kialakult viszonylagosan magas belföldi árszint áthúzódott az év kezdetére is.

A felvásárlási árakat tekintve a hazai piac szétválik, míg a dél-, délnyugat-magyarországi régiókban 185-190 euró/tonna környékén lehet búzát beszerezni (minőségtől és a földrajzi fekvéstől függően), az észak- és kelet-magyarországi területeken az ár ennél 5-10 euróval alacsonyabb. Ez főként az előbbi régió erősebb exportforgalmának, illetve a viszonylagosan magasabb minőségnek köszönhető. A gabonakereskedők tapasztalatai szerint az elmúlt napokban az árak a környező országok piacain a decemberi szintekhez viszonyítva enyhén csökkenni kezdtek, amit a magyar piac egyelőre még követett le. A hazai tőzsdén az árak a chicagói tőzsde árszintjeinél magasabbak, közelítenek a Matif jegyzéseihez.

A magasabb hazai árszint az elmúlt hónapok erős exportaktivitásának, illetve a régiós piacokon tapasztalható tendenciáknak tudható be. A fekete-tengeri búza viszonylagosan magasabb ára a hazai gabona árát is támogatja.

Az elmúlt hónapokban megugró észak-afrikai és közép-keleti kereslet áttételesen érinti a hazai piacot. Az export ezekbe az országokba jellemzően nagy (30-60 ezer tonnás) volumeneket jelentő tendereken keresztül történik, amely komoly logisztikai feladat lenne Magyarország számára, így ezekből közvetlenül nem profitálunk. Ezek a piaci folyamatok azonban a térségbeli árakat is stabilizálják, illetve magasabb szinteken tartják, a legfőbb exportpiacainkon pedig a kínálat elszívásával némileg javítják pozíciónkat.

A hazai exportlehetőségeket kedvezőtlenül érinti, hogy a lengyel és a román kereslet gyakorlatilag eltűnt. Az exportőrök a bosnyák érdeklődés megjelenését, illetve a nagy volumeneket felszívó szlovén és olasz beszerzések folytatódását várják. Emellett mérsékeltebb németországi, holland és esetlegesen görög keresletre is számítanak.

Az árakat tekintve a következő néhány hét mutat majd irányt a hazai piac számára. A termelők a csökkenő nemzetközi árakat egyelőre nem fogadják el, illetve magasabb árszintekre számítanak. Jelentősebb áremelkedésre azonban valószínűleg nem kell számítanunk, hiszen a jelenlegi belföldi árak már így is meghaladják a vilagpiaci árszinteket.

Felfelé korrigált az USDA
Az USDA (az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, United States Department of Agriculture) legutóbbi jelentésében ismételten mérsékelten felfelé, 712,66 millió tonnára korrigálta a 2013/2014 évi globális búzatermésre vonatkozó becslését. A hivatal a legjelentősebb exportőr országokban továbbra is kiváló termésre, illetve a korábbi előrejelzéseknél jobb termésre számít. Oroszország, Tádzsikisztán és Kína esetében javultak a termésmennyiségekre vonatkozó várakozások, míg Argentínában és az Európai Unióban kissé alacsonyabb volumeneket valószínűsítenek.

A globális forgalom élénknek mondható, ami részben az alacsony áraknak köszönhető. Az általános tapasztalatok szerint alacsonyabb világpiaci árszintek mellett a fogalom megugrik, mert az importőr országok aktuális felhasználásuk mellett készleteteket halmoznak fel. A felhasználásra vonatkozó előrejelzések továbbra magasak.

A világpiacon jelentős kereslettel jelent meg az utóbbi hónapokban Egyiptom, illetve Szíria és Japán is növelte importigényét. Az USA magasabb exportvolumenekre számít főként az alacsonyabb argentin termésmennyiségek és a minőségi problémák miatti szűkösebb paraguayi kínálat miatt. Oroszország és az Európai Unió exportja szintén erősödik, ami főként az észak-afrikai és a közép-keleti kereslet növekedésének köszönhető.

A világpiaci árak a rendkívül bőséges termés és a termésvárakozások hónapok óta tartó felfelé korrigálásnak köszönhetően csökkenő tendenciát mutatnak. Az orosz termésvárakozások megugrása lefelé nyomja az árakat, míg a növekvő észak-afrikai és közel-keleti kereslet, valamint az Egyesült Államok főbb termőterületeit sújtó fagy ellentétes tendenciákat indíthat el.


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?