Nálunk is megjelenhet ez a tetű, de nem félünk

agrarszektor.hu
Magyarországon is megjelenhet az az új kártevő, amely a közelmúltban bukkant fel először Európában - közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Spanyolországban azonosított sárga cukornád-levéltetű nálunk elsősorban a gabonaféléken okozhat károkat, de a Nébih szerint nem jelenthet nagy veszélyt. További jó hír, hogy a más levéltetűfajoknál engedélyezett rovarölő szerek az új kártevő ellen is bevethetők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megtelepedhet Magyarországon is a sárga cukornád-levéltetű, amely a közelmúltban jelent meg először Európában. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az új kártevőt elsőként spanyol kutatók azonosították, és a feltételezések szerint Észak-Afrikából jutott át az európai kontinensre.

A kártevő a cukornádon számít gyakori fajnak, Európában pedig évelő vagy egyéves fűféléken telepedhet meg - közölte a Nébih. Így tápnövényei közé tartozhat a kukorica, az árpa, a búza, a cirok, a köles, a rizs és a zab is, de a hivatal szerint nem valószínű, hogy Európában jelentős károkat okoz. Spanyol szakértők viszont lehetséges előfordulást felrajzoló térkép elkészítését sürgetik, hogy a kártevő elterjedését meg lehessen előzni.

Magyarországon szintén arra lehet számítani, hogy a kártevő évelő vagy egyéves fűféléken telepszik meg. A Nébih a nálunk termesztett kalászos gabonaféléken sem valószínűsít jelentős károkat, de ha az új kártevő ellen védekezni kellene, a más levéltetű-fajok ellen engedélyezett rovarölő szerek bevethetők lennének.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?