Ezt is kimutatták! - Így pusztítanak a gyilkos szerek

agrarszektor.hu
Elpusztíthatnak több, növénytermesztési szempontból is hasznos bogárfajt a neonikotinoid-tartalmú csávázószerek - legalábbis ezt igazolták a legújabb amerikai kísérletek. A tapasztalatok szerint olyan bogarakra is mérgezők lehetnek, amelyek természetes ellenségei a növényeket károsító parazita csigáknak. Utóbbiak elszaparodása miatt e csávázószerek végső soron csökkenthetik a haszonnövények hozamait. A neonikotinoidok Európában is nagy vitákat váltottak ki, és az Európai Unió ideiglenesen be is tiltotta használatukat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nincsenek hatással a csigákra a neonikotinoidok, ezért felborulhat a természetes egyensúly és e puhatestűek elszaporodhatnak - állapították meg egy most közölt tanulmányban USA-beli szakértők. Szójabab állományokban mutatták ki, hogy e csávázószerek hasznos szervezeteket is elpusztítanak, de például a parazitáknak számító csigákra nem hatnak.

A laboratóriumi és a helyszíni vizsgálatok annak felderítésére irányultak, milyen kapcsolat van a neonikotinoidok, a csigák és a hasznos bogarak között. A laboratóriumban a csigáknak csávázószerrel kezelt és kezeletlen szójababot is adtak, majd a kísérleti egyedeket olyan bogarakkal etették fel, amelyek e puhatestűek természetes ellenségei. Miközben a csigákra a csávázószer hatástalan volt, a kezelt szójababot fogyasztó puhatestűektől a bogarak 60 százaléka elpusztult, vagy mérgezés tüneteit mutatta. 

Mire lehetnek jók a neonikotinoidok?
A neonikotinoid típusú csávázási technológia alkalmazásakor a vetőmag még vetés előtt védőréteget kap. A csávázószer a növény fejlődésekor teljesen felszívódik, ezzel segítve a földalatti és feletti kártevők elleni védekezést.

A helyszíni vizsgálatoknál a területeket neonikotinoiddal kezelt, illetve kezeletlen növényekkel ültették be. A vetés után harmincöt nappal a csávázószeres területeken a hasznos bogarak aránya 31 százalékkal csökkent a kezeletlenekhez viszonyítva. Emellett tizenkilenc százalékkal kevesebb szójanövény fejlődött ki, a hozam pedig öt százalékkal visszaesett - közölték az amerikai tanulmányban.

A szakértők összességében megállapították, hogy a neonikotinoid tartalmú csávázószerek mérgező hatásúak az olyan hasznos élő szervezetekre (bogarakra), amelyek természetes ragadozói egyes élősködőknek, így például a csigáknak. Emiatt az ilyen csávázószerek használata végső soron csökkentheti a mezőgazdasági növények hozamát, mert hozzájárulhat ahhoz, hogy egyes növényi paraziták elszaporodjanak. A kutatók ezért úgy vélik, hogy a neonikotinoidokat inkább célzottan, mintsem általánosan kellene használni a jövőben.

Az utóbbi években Európában is több bírálat érte a neonikotinoid tartalmú csávázószereket. A méhpusztulásban játszott állítólagos szerepük miatt az Európai Bizottság 2013. december elsejétől két évre részlegesen fel is függesztette a használatukat. A döntés azonban nem szüntette meg a szakmai vitákat, és a neonikotinoidok szerepéről azóta is számos pró és kontra érv fogalmazódik meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?