Fény derült a titokra! - Ezt csinálják jobban nyugaton

Major Katalin
A Magyarországhoz hasonló termelést folytató nyugat-európai országokkal összehasonlítva jelentősen alacsonyabb a hazai műtrágya-felhasználás, aggodalomra azonban inkább az ad okot, hogy míg tőlünk nyugatabbra a felhasznált hatóanyagok 50 százaléka nitrogén, a másik fele foszfor-káli, addig a Magyarországon felhasznált 80 kg/hektár 80 százalékát a nitrogén teszi ki. A problémát az jelenti, hogy az utóbbi az a tápanyag, amelyet a növény hosszútávon vesz fel, és amellyel a talajaink állapota fenntartható lenne. Míg a hazai talajok nemzetközi összehasonlításban viszonylag jó állapotban vannak, intő jel, hogy a termésátlagok a növénytermesztési technológiák robbanásszerű fejlődése ellenére az elmúlt 15 évben relatíve nem nőttek. Ez pedig az időjárás-változás mellett a talajállapotnak romlásának tudható be - vallja Simon Péter, a Fertilia Kft. ügyvezető igazgatója.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

agrárszektor.hu: Mivel foglalkozik a Fertilia? Melyek a főbb termékeik, technológiáik?

Simon Péter: A Fertilia műtrágyagyártással és - forgalmazással foglalkozik csaknem 25 éve. 2005-ig csak kereskedelmi tevékenységet folytattunk, később döntöttünk a saját termékek kifejlesztése mellett. Abban az időben azt tapasztaltuk, hogy a hagyományos műtrágyák, amelyeket a gyárak millió tonnaszámra ontanak, szakmailag nem a legjobb megoldást nyújtják a növények és a talaj számára. Ez jelentette az egyik legfőbb motivációt, amellett, hogy természetesen a saját termékek nagyobb piaci beágyazottságot is jelentenek.

2005-ben kezdtük el gyártani a Gramix NPK műtrágyánkat, amelyből tavaly ősszel gyártottuk le a 250 ezredik tonnát. A termékcsalád növényspecifikus tagjai mellett az egyedi igényekre szabható összetételekre fókuszálunk, azaz egyedileg állítjuk össze a földterületek adottságait, a termelt növények tápanyag igényét, illetve az elvárt nyereségszintet is figyelembe véve az optimális hatóanyag-összetételt. Ehhez nagyon komoly szaktanácsadói gárda, illetve a másik oldalon, a termelő részéről egy újfajta szemlélet megléte szükséges. Minden termékünkre, a folyékony műtrágyáinkra is az egyedi megoldás jellemző. Mi nem arra buzdítjuk a termelőket, hogy a nagyobb terméshozam elérése érdekében költsenek többet, hanem abban igyekszünk segíteni, hogy azt az összeget, amelyet a termelő erre a technológiára tud költeni, a lehető leghatékonyabban, és minél inkább a nyereségnövelésére tudja fordítani. 

UMG (Új Mikroelem Generáció) MICRO mikrogranulátum termékeink 3-4 éves múltra tekintenek vissza, ezek szintén a jövő technológiájának tekinthetőek, mert nagyon kis mennyiséget, hektáronként 15‒20 kg-ot kell kijuttatni belőlük. A mikrogranulátumokkal természetesen nem válthatóak ki a nagy mennyiségű, szokásos tápanyagok, ám rendkívül jól kiegészítik ezeket. Ez a technológia mára már elhagyhatatlanná vált a növénytermesztésben és hatalmas potenciált látok benne. Egyelőre nagyon kevés olyan megoldás van, amellyel valamilyen terméket közvetlenül a mag környezetébe tudunk helyezni, a fejlesztéseknek pedig ebbe az irányba kell haladniuk. Vannak saját fejlesztési elképzeléseink is: olyan készítményeken dolgozunk, amelyekkel nem csak tápanyagot, hanem egyéb - pl. gombaölő, rovarölő szereket - is ki tudunk juttatni egyidejűleg.

agrárszektor.hu: Magyarországon a hektáronként kijuttatott műtrágya mennyisége megközelítőleg 70‒80 kg/hatóanyag. Ez jelentősen elmarad a nyugat-európai átlagtól, amely 180‒220 kg/hatóanyag körül alakul hektáranként. Lát lehetőséget a felzárkózásra?

S.P.: A hazaihoz hasonló termelést folytató országokkal - pl. Németországgal, Olaszországgal, Franciaországgal - összehasonlítva valóban jelentősen alacsonyabb a műtrágya-felhasználás Magyarországon. Aggodalomra viszont inkább az ad okot, hogy míg Nyugat-Európában a felhasznált hatóanyagok kb. 50 százaléka nitrogén, a másik fele pedig foszfor-káli, addig a Magyarországon felhasznált 80 kg/hatóanyag/hektár kb. 80 százaléka nitrogén, és 20 százaléka foszfor-káli, ami szinte a nullával egyenlő. Ebben látom a fő problémát. Ugyanis az utóbbi az a fajta műtrágya, amelyet a növény hosszútávon vesz fel, emellett nagyon fontos szerepe van a talaj szerkezetének fenntartásában is. Sokszor hivatkozom Stefanovits Pál talajtani professzor egyik mondatára, amely a talajvédelem tíz pontja közül a tizedik. Így szól: "a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is". A talajt nem lehet "lerabolni", mert a növény a talajból veszi fel a táplálékot, ez mindennek az alapja.

A hazai gyakorlat tehát azt eredményezi, hogy a nitrogénműtrágya-felhasználásunk nagyjából eléri a nyugat-európai szintet, de mindenképpen fokozni kellene a másik két makroelem, a foszfor és a kálium felhasználását. Emellett ott vannak még a baktériumtrágyák is, amelyek szintén nagyban hozzájárulnak az egészséges talajélethez. Ha nem lennének a talajban mikroorganizmusok, akkor mindössze egy halom löszről vagy homokról beszélhetnénk, ami szinte élettelen. Az életet a mikroorganizmusok élete és működése jelenti benne.

Ennek az elvnek az újrafelfedezése napjainkban történt meg. A mi elveink szerint ugyanakkor egy idegen baktérium kijuttatása helyett hatékonyabb az adott talajban élő mikroorganizmusok életfeltételeinek javítása, segítve ezzel a szaporodásukat, a fokozottabb anyagcserét és a tápanyag beépülést, illetve a talaj struktúrajavulását, fenntarthatóságát. Műtrágyáink előállításánál ezeket a szempontokat is előtérbe helyezzük. A Rizodyne nevű talajaktivátorunk hatását a gödöllői Szent István Egyetemen vizsgálták, és 440-szeres mikroorganikus hatást mértek a kontrollhoz képest. Ez egy óriási szám, magam is meglepődtem rajta.

agrárszektor.hu: A mezőgazdaság minden területén állandó az innováció igénye, a hatékonyságjavítás mellett újfajta kihívásokra is reagálnia kell a gyártóknak. Első helyen említhetjük itt a klímaváltozást. Melyek a műtrágya-gyártás technológiai trendjei globális szinten? Önök hogyan tudnak rácsatlakozni ezekre a trendekre?

S.P.: Az előbbiekben említett filozófia képviseli ma a világban is a fejlesztés élvonalát, saját készítményeink pedig megfelelnek ezeknek a trendeknek. Ez a filozófia jelenik meg a Gramix NPK termékünkben, valamint annak a prémiumváltozatában, a Rizotec NPK vonalban, illetve a mikrogranulátumokban is olyan hatóanyagunk van, amely az egészséges talajéletet támogatja.
Fontos fejlesztési irányt képvisel az a technológia, amely a nitrogén hatástartam-szabályozását célozza, azaz a nitrogén fokozatos kioldódását teszi lehetővé. Állandó problémát jelent ugyanis, hogy a nitrogén, amellett, hogy gyorsan kioldódik, a talajvízzel együtt bekerül az ivóvízbe is. Ezek a fejlesztések a hatékonyságjavítás mellett a környezetvédelmet is szolgálják.

A klímaváltozás kapcsán az aszály jelenti a legnagyobb problémát. A mi fejlesztéseink ebben is élen járnak, jó néhány termékünk tartalmaz vízmegkötő ásványi anyagokat. Egy két hónapos aszályt a nyári forróságban valószínűleg még így sem tud vígan átzöldellni egy kukoricaállomány, de lehet, hogy egy plusz hetet kap, és ez egy hektáron akár tonnákat jelenthet. Említhetjük itt a mikrostartereket vagy a normál startereket is, amelyek fokozott növekedési erélyt biztosítanak a növénynek pont akkor, amikor a legnagyobb szüksége van rá, amikor a legsérülékenyebb. A mikrogranulátumok hatóanyagait éppen úgy kell elképzelni, mint az ember életében az anyatejet. Amikor a legkisebb a növény, és a legintenzívebb táplálásra van szüksége, akkor ez az optimális tápanyag. Lehet, hogy ezzel látványos terméstöbbletet nem érünk el, de a lényeg, hogy ezen a sérülékeny szakaszon jóval nagyobb biztonsággal tudjuk átvezetni a kultúrát, sokkal erősebb és stressztűrőbb lesz a növény. Ezt kb. úgy kell elképzelni, mint egy biztosítást. A biztosítás is akkor jó, ha nincs rá szükség.

agrárszektor.hu: A hazai műtrágyapiacon komoly átrendeződés zajlik. A péti Nitrogénművek hatalmas fejlesztésekbe kezdett, amellyel jelentősen megnöveli termelési kapacitását, miközben az IKR inputüzletágának megvásárlásával az Agrofert Csoport által gyártott Duslo műtrágyák is nagyobb teret kapnak a magyar piacon. Milyen hatással lehet ez az átrendeződés a hazai piacra, és ez mennyiben érinti a Fertiliát?

S.P.: Az említett két cég mellett nem szabad elfelejtenünk, hogy van egy magyar cég, a KITE, amely az inputkereskedelem 40‒50 százalékát tartja a kezében. Gyakorlatilag ennek a három mamutnak a harca zajlik az országban, és ahol a mamutok táncolnak, ott nem jó fűnek lenni.

Azonban mindhárom cég - különösen a péti gyár - hagyományos műtrágyákat forgalmaz. A pétisót 1923 óta ugyanígy gyártják, mint most, és valószínűleg még hosszú évszázadokig ebben a formában a legnagyobb mértékben felhasznált műtrágyafajta lesz. Az általunk forgalmazott műtrágyák ugyanakkor nem tömegtermékek, innovatív készítményekkel inkább részpiacokra koncentrálunk, ahol viszont komoly tere van a fejlődésnek.

agrárszektor.hu: Exportpiacra is termelnek?

S.P.: Igen, néhány éve már exportálunk is, főként Romániába és Szlovákiába. Ez a termelésünk közel 10 százalékát teszi ki, és ami különösen örömre ad okot az az, hogy a legigényesebb, prémium minőségű termékeink kerülnek exportra.

agrárszektor.hu: A növénytermesztés alapja az egészséges talaj. Milyen állapotban vannak a magyar talajok?

S.P.: A magyar talajok állapota nemzetközi összehasonlításban szerencsére nem olyan rossz, de ha a '70-es évektől vizsgáljuk a humusztartalom alakulását, látszik, hogy sajnos a főtrend alól mi sem vagyunk kivételek. Az USA-ban - ahol kb. 60 százalékra csökkent ebben az időszakban a talajok humusztartalma - már szinte katasztrofális állapotról beszélhetünk. Európában ez jóval szerényebb mértékű, de a trend sajnos itt is lefelé mutat.

Magyarország ásványkincsekben szegény, viszont termőfölddel hál' Istennek jól el vagyunk látva, és ez a legértékesebb termelőeszközünk. Ez öröktől fogva volt és lesz, ha tönkre nem tesszük. Intő jel ugyanakkor, hogy a hazai mezőgazdasági termelés fejlődése egy ponton megkérdőjelezhető: a rendszerváltást megelőző 10‒15 évben nagyon intenzív műtrágyázás folyt - talán már át is estünk a ló másik oldalára -, és addig növekedtek is a termésátlagok. A rendszerváltással viszont egy trendváltás is történt, és csaknem a nullára esett vissza a műtrágya-felhasználás. Azóta fokozatosan kapaszkodunk vissza a korábbi szintekre - most tartunk kb. 80 kg/hektárnál -, közben pedig az egyéb növénytermesztési technológiák - gépek, vetőmagok, kemikáliák - rohamtempóban fejlődtek, és ma jóval nagyobb potenciált hordoznak magukban, mit a 30 évvel ezelőtt. Látni kell azonban, hogy a hazai termésátlagok nem nőttek ennek megfelelően, hanem relatíve csökkentek. Ez pedig az időjárás-változás mellett a talajállapotnak is betudható. Úgy vélem, hogy a talajokról való hosszú távú gondolkodásunkon alapvetően kell változtatni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?