Neonikotinoidok: újabb lesújtó vélemény és fellángoló vita

agrarszektor.hu
A neonikotinoid tartalmú növényvédő szerek veszélyeire hívja fel a figyelmet az a jelentés, amelyet a közelmúltban nyújtott be egy tudományos testület az Európai Bizottságnak. A tanulmányban azt kutatták, hogyan hatnak a neonikotinoidok a vadon élő, mezőgazdasági szempontból is hasznos rovarokra és madarakra. A jelentés szerint egyre több bizonyíték utal arra, hogy a neonikotinoidok valós veszélyt jelentenek és felesleges szennyezést okoznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyértelmű, hogy a neonikotinoidok negatívan hatnak a mezőgazdaság számára is hasznos, vadon élő szervezetekre, így például a méhekre, a vadméhekre és egyes ragadozó bogarakra - állítja az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC). A szervezet 2012-től rögzített adatokat dolgozott fel legújabb jelentésében, amelyet az Európai Bizottsághoz is eljutatott.

A neonikotinoid tartalmú rovarölő szerek megzavarják a rovarok tájékozódását, megnehezítik táplálék-keresésüket és csökkentik a vírusokkal, megbetegedésekkel, kártevőkkel szembeni ellenállásukat is. A tudósok szerint a neonikotinoid tartalmú csávázószerek már kis mennyiségben is negatívan hatnak a környezetre.

Az évek óta tartó vita
Az utóbbi évekbene több bírálat érte a neonikotinoid tartalmú csávázószereket. A méhpusztulásban játszott állítólagos szerepük miatt az Európai Bizottság 2013. december elsejétől két évre részlegesen fel is függesztette a használatukat. A döntés azonban nem szüntette meg a szakmai vitákat, és a neonikotinoidok szerepéről azóta is számos pró és kontra érv fogalmazódik meg.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a méheken kívül vannak még egyéb, hasonlóan fontos szervezetek - például a vadméhek, a lepkék, a ragadozó atkák, a pillangók és egyes madarak -, amelyeknél az utóbbi időben jól megfigyelhető csökkenés mutatható ki. Ez összefüggésben lehet a neonikotinoid tartalmú szerekkel, amelyek csávázószerként használva bejutnak a talajba és szükségtelenül nagy szennyezést okoznak.

A szervezet szerint a neonikotinoidok széles körű használatának újbóli engedélyezése nem lenne összhangban azzal az EU-s rendelkezéssel, amely 2013. december elsejétől korlátozza e szerek alkalmazását. Az unió sokat költ arra, hogy visszaállítsa és megőrizze a biodiverzitást, a neonikotinoidok pedig negatívan befolyásolják ezt a törékeny egyensúlyt - emelte ki az EASAC.

Egy brit gazdálkodói szervezet viszont máris élesen bírálja a legújabb tanulmányt - közölte a thecropsite.com. Úgy vélik, a vizsgálat elavult adatokon alapul, amelyek nem tükrözik a valós körülményeket. Az eredményt pedig politikailag befolyásoltnak és túlzónak tartják.

A neonikotinoidok korlátozása a növényvédelemben fontos eszközt vett el a gazdálkodóktól - hangsúlyozta a gazdálkodó szervezet. A csávázószerek hiányában a kártevők lárvái könnyen kifejlődhetnek, így már a növények első növekedési stádiumától kezdve fennáll a kártétel veszélye.

Sok gazdálkodó termése veszett már kárba a nagy repcebolha kártétele miatt, mivel a rovar a csávázószer nélkül jelentős veszteséget okoz. A brit gazdák ironikusnak tartják, hogy a repce a méhek szempontjából meghatározó növény, de a neonikotinoidok kivonása miatt csökkenteniük kell a repceterületek arányát, így a méhek táplálék forrását is. Szerintük nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a neonikotinoidok betiltása hasznos lenne, ugyanakkor az már nyilvánvaló, hogy a kultúrnövények szempontjából mindenképpen káros a hiányuk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?