Olyan baktérium terjed, amely ellen nincs védekezés

agrarszektor.hu
Két Nógrád megyei termőhelyen is megjelent a burgonya baktériumos gyűrűs rothadását okozó karantén károsító. A hatóság elrendelte a fertőzött tételek megsemmisítését, és növény-egészségügyi zárlatot terjesztett ki a területre. Ne ültessünk növény-egészségügyi szempontból ellenőrizetlen burgonyát - hívja fel a figyelmet az eset kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbi zárlati intézkedések ellenére a Nógrád megyei Szécsényben két termelőnél is kimutatták a baktériumos gyűrűs rothadás kórokozóját. A baktérium jelenletét a fertőzött termőhelyek utóellenőrzésekor állapították meg 7,2 hektáron termelt étkezési burgonyából vett mintákban.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

 

A megyei kormányhivatal a fertőzöttségre utaló előzetes eredmények birtokában azonnal elrendelte a forgalomba hozatali, szállítási és felhasználási tilalmat. A megerősített eredmények alapján pedig folyamatban van a fertőzöttnek nyilvánított táblákon termett összes burgonya megsemmisítése. Az idei fertőzés az előző évben elrendelt növény-egészségügyi zárlat kiterjesztését vonja maga után.

A betegség elterjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy ne ültessünk növény-egészségügyi szempontból ellenőrizetlen burgonyát - hívja fel közleményében a figyelmet a Nébih. Legjobb a fémzárolt vetőgumó, amely a szaporítóanyag minőségét is garantálja.

Először 2004-ben fordult elő nálunk fertőzés
A burgonya baktériumos gyűrűs rothadása világszerte előforduló betegség. Okozója, a Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus az unió egész területén karantén károsítónak minősül. Nincs ellene termelői védekezési lehetőség, ezért elterjedésekor nagy gazdasági kárt okozhat a burgonyatermesztésben. Magyarországon először 2004-ben Baranya megyében fordult elő a fertőzés. Akkor az állomány megsemmisítésével sikerült felszámolni a betegséget. A kórokozó jelenlétének felderítésére a növényvédelmi hatóság az ország egész területén folyamatosan végzi a hatósági ellenőrzéseket. Újabb fertőzést 2014-ben mutattak ki egy Jász-Nagykun-Szolnok és két Nógrád megyei termőhelyen, ahol növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el a szakemberek.

Megoldást jelenthet a saját előállítású burgonya felhasználása is a következő évi ültetésre, ha a gazdálkodó a termesztési év március 31-ig bejelenti igényét és kéri a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vizsgálatát. A termőhelyi szemlével és laboratóriumi vizsgálattal kiszűrhető a karantén károsítók esetleges jelenléte, így növelhető a termesztés növény-egészségügyi biztonsága.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?