Ettől lesz még híresebb a magyar fűszerpaprika

agrarszektor.hu
Összesen 170 millió forinttal támogatja az idén a fűszerpaprika-termelőket a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A fémzárolt vetőmag-beszerzésekhez nyújtanak támogatást, amellyel a minőségi termelést kívánják ösztönözni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fémzárolt vetőmag-felhasználás támogatásának célja, hogy a termelők nagyobb hozam érjenek el, illetve kiegyenlített és kiszámítható minőségű prémiumtermékeket állítsanak elő - derül ki a tárca közleményéből. A minősített szaporítóanyag így növelheti a fűszerpaprika-ágazat versenyképességét.

A támogatás a 2015. október 20. és 2016. április 30. között megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75%-a, de kilogrammonként legfeljebb 30 000 forint lehet. A teljes forráskeret a minisztérium közleménye szerint 170 millió forintot tesz ki.

MTI-fotó: Bugány János

Lényeges változás, hogy 2016-tól a köztartozással rendelkező termelők is igényelhetik a támogatást. Alapvető feltétel az is, hogy a termelők igazolják a vetőmagminőséget a fémzárolt vetőmag címkéjével vagy a minősítést igazoló bizonyítvány másolatával. A támogatás igényléséhez mellékelni kell a támogatási időszakban vásárolt (vagy termeltetőtől, termelői csoporttól átvett) fémzárolt vetőmag kiállított számla másolatát, amely a fűszerpaprika-termelő (vagy termeltető, termelői csoport) nevére szól. A támogatási kérelmet és mellékleteit május 1. és augusztus 5. között papír alapon lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által rendszeresített, MVH honlapján közzétett formanyomtatványon.

A 2015-ös tapasztalatok azt mutatták, hogy a szaporítóanyag származásának nem megfelelő igazolása miatt sokszor a támogatási kérelmek hiánypótlására volt szükség, a támogatás kifizetése pedig meghiúsult a nem megfelelő igazolások miatt. Ezért a tárca szerint a gazdálkodóknak jobban oda kell figyelniük a megfelelő igazolások beszerzésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?