Kiűznék az országból az összes veszélyes importot

agrarszektor.hu
Az importból származó, genetikailag módosított (GM) szója fokozatos kiváltását szorgalmazza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület szerint a GM-mentes szója hazai termesztését és felhasználását tovább kell támogatni. A GM-növényeket is előállító multinacionális vetőmagcégek magyarországi leányvállalatainak pedig az itteni GM-mentes vetőmagellátás és -nemesítés lehet a feladatuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a magyar szója GM-mentes, abból mindössze 143 ezer tonna termett 2015-ben, így ez azt is jelenti, hogy továbbra is 500-600 ezer tonna szójadarát kell importálnunk évente - állapította meg állásfoglalásában a NAK elnöksége. A behozott szója nagy része viszont GM-növény, és ezt az is bizonyítja, hogy az Európai Unióban a keveréktakarmányok 90 százaléka tartalmaz import génmódosított összetevőket.

A kamara közleménye szerint az importált szója fokozatos kiváltására tovább kell támogatni a GM-mentes hazai termesztést és felhasználást. Stratégiailag elkülönült piaci igényként jelentkezik majd ugyanis a népesség ellátása GMO-t is tartalmazó tömegélelmiszerekkel, illetve GMO-mentes minőségi élelmiszerekkel. Magyarország természetföldrajzi adottságai alkalmasak a minőségi, GMO-mentes élelmiszerek előállítására, és a nálunk megtermelt mezőgazdasági termékek GMO-mentessége a keresletet, illetve a magasabb értékesítési árat is meghatározhatja.

Ugyanakkor a NAK-nak tagjai azok a hazai cégek is, amelyek a vetőmagtermesztéssel is foglalkozó multinacionális nagyvállalatok hazai leányvállalataiként működnek. E nemzetközi cégek a világ GM-vetőmag előállításának meghatározó részét adják. A kamara a hazai mezőgazdaság versenyképességének érdekében fontosnak tartja e vállalatok magyarországi jelenlétét, de a szervezet elnökséges szerint itteni tevékenységüknek a nem génmódosított növények nemesítésére és a hazai piac GM-mentes vetőmag-ellátására kell kiterjednie.

A közlemény szerint a NAK szerepet vállal azon kutatás-fejlesztési eredmények terjesztésében, amelyek a GM-tartalmú termékek kiváltását célozzák. Részt akarnak venni a hazai előállítású GMO-mentes élelmiszerek népszerűsítésében is, ezért együttműködnének azokkal, akik ilyen termékeket állítanak elő, és e tényt a fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében termékeiken jelölni is szeretnék.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?