Füvesítene a telken? - Nem mindenből lesz szép, zöld gyep

agrarszektor.hu
Kivont a forgalomból öt fűmagkeveréket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Főként a csírázóképességet találták rossznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kilenc sport fűmagkeveréket vizsgált márciusban úgynevezett Szupermenta terméktesztjén a Nébih. Ellenőrizték a keverékek tisztaságát, az idegen magok és rohadt szemek mennyiségét, a GMO-tartalmat, az összetevők arányát és a csírázóképességet. Szintén megvizsgálták, hogy a termékek származására utaló fémzárszámot feltüntették-e a csomagoláson.

A Nébih tájékoztatása szerint a leggyakoribb probléma a keverékek csírázóképességével volt. Akadt olyan összetevő, amely a jogszabályban előírt 75 százalékos csírázóképesség helyett csupán 8 százalékot ért el. Előfordult az is, hogy az összetevők aránya jócskán eltért a kiszerelő által ígérttől, vagy magas volt a keverék úgynevezett idegen mag tartalma, illetve jelölési hiányosságok is adódtak.

A minőségi előírásoknak nem megfelelő termékek nem nevezhetők vetőmagnak és forgalmazásuk tilos - hangsúlyozza a Nébih. A feltárt problémák miatt öt fűmagkeveréket kivontak a forgalomból, illetve eljárást indítottak a forgalmazókkal szemben. Kedvező eredményként értékelték viszont, hogy a vizsgált tételek egyike sem tartalmazott GMO-t.

MTI-fotó: Oláh Tibor

A fűmagkeverékek - az ideális gyepfejlődés érdekében - különböző fűfajokat tartalmaznak eltérő arányban. Bár ezeket eredetileg a mezőgazdaságban használták, mára a közterületeken, a házikertekben és a sportpályákon is fontossá váltak.

Egy rendhagyó kedveltségi vizsgálati kísérlettel azt is ellenőrizték, hogy a fűmagkeverékek mekkora hányadából lesz szép, egészséges gyep, majd az adatokat összevetették a termékek árával. A rangsort az alapján állították fel, mekkora a költsége egy négyzetméter földterület befüvesítésének. A lista élén az Agro Largo Kft. Profi Garden Stadion Sport fűmagkeveréke végzett, amelyet a Magic Garden Biliárd Sport követtet. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a KITE Aprómag Kft. által forgalmazott Turfline Sport fűmagkeverék állhatott.

A vizsgálatokról és a kísérleti eredményekről itt lehet további részleteket olvasni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?