Csányi cégét jól belekeverték ebbe az ügybe

agrarszektor.hu
Belekeverte a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt.-t is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) abba az ellenőrzési ügybe, amelynek végeredményeként öt fűmagkeveréket vontak ki a piacról csírázóképességi, összetételi vagy jelölési hiányosságok miatt. A Nébih adatai szerint két olyan termékkel is gondok voltak, amelyek kiszerelője a KITE Zrt. volt, de a keverékeket valójában a szintén nádudvari Kite-Aprómag Kft. forgalmazza, amelynek viszont a "névhordozáson" kívül nincs köze a KITE Zrt.-hez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Excel táblázatban foglalta össze saját honlapján a Nébih, milyen eredményekkel zárultak az úgynevezett sport fűmagkeverékek közelmúltbeli vizsgálatai. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a hivatal kilenc terméket ellenőrzött, amelyek közül végül ötöt ki kellett vonnia a forgalomból csírázóképességi, összetételi és jelölési hiányosságok miatt.

A Nébih cikkünk megjelenésekor ezt a táblázatot szerepeltette honlapján.

A hivatal a táblázatban barna színnel jelölte a kifogásolt paramétereket, amelyek miatt a termékeket vissza kellett hívni. A táblázat szerint a kivont termékek közül kettőnél, a KITE pázsit sport fűmagkeveréknél és a Tuti Tipp Sport fűmagkeveréknél a KITE Zrt. volt a kiszerelő vállalkozás. Az első termékben a vöröscsenkesz ép csíramennyisége 8 százalékos, a rétiperjéé 66 százalékos volt, míg a másodikban a vöröscsenkeszé ért el mindössze 33 százalékot, miközben ezeknél az ide vonatkozó jogszabály 75 százalékos csírázóképességi határértéket állapít meg.

Nem a KITE Zrt., hanem a Kite-Aprómag Kft. érintett az ügyben - nyilatkozta ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak Sexty Attila, a Kite-Aprómag ügyvezető igazgatója. Mivel minden csomagoláson egyértelműen a Kite-Aprómag Kft. neve szerepel, szerinte elkerülte a mintavevők figyelmét, hogy a forgalmazó-kiszerelő nem a KITE Zrt. A Kite-Aprómag 1990 óta önálló jogi személyként működik, és csak hordozója a KITE-névnek, mivel korábban a KITE Zrt. 49 százalékos tulajdonostárs volt a cégben - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

MTI-fotó: Marjai János

A kft. tudomásul vette a Nébih vizsgálati eredményeit és intézkedett a maradék termékek visszahívásáról. A Kite-Aprómag a legnagyobb európai fűvetőmag-előállítótól, a dán DLF-től szerzi be termékeit, amelyek a dán hatóság hivatalos fémzárolásával érkeznek, és a magyar cég engedély alapján ezek kicsomagolását végzi különböző méretekben. A dán partnertől kért vélemény szerint tárolási probléma okozhatta a csíravesztést, és más értelmes magyarázatot a Kite-Aprómag sem talált - közölte Sexty Attila.

A további tételek közül szintén csírázóképességi gondok miatt vonták ki a forgalomból a Floria Prémium product sport fűmagkeveréket, amelynek kiszerelője a salgótarjáni Agro Cs Hungary Kft. A Global Grass Sport terméket viszont - amelynél kiszerelőként a Global Grass sp.-t nevezte meg a Nébih - azért kellett visszahívni, mert összetétele jelentősen eltért a csomagoláson feltüntetettől. A német COMPO SAAT Strapazier-Rasen cég Bio Turbo keverékét pedig jelölési hiányosságok és összetételi gondok miatt vonták ki a forgalomból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?