Elképesztő! - Ilyen erős a világ a legerősebb paprikája

agrarszektor.hu
Nem egyszer izzasztja meg a kalocsai vagy szegedi piros paprikával ízesített csípős halászlé a külföldi turistákat. Pedig a mi paprikáink csípőssége sehol sincs egy új hibridfajtától, amely az úgynevezett Scoville-skálán megütötte az elképesztősen magasnak számító, 2,2 milliós egységet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy dél-karolinai farmer, Ed Currie termeli azt a Carolina Reaper névre keresztelt paprikát, amely az egész világon is a legerősebbnek számít, mivel egy-egy jól sikerült darabja elérte a 2,2 milliós Scoville csípősségi egységet (SHU = Scoville Hot Unit). A világ fejlődik, hiszen öt éve a Guinness World Records szerint a világ legerősebb paprikája a Naga Viper chili volt, amelynél 1,382 milliós Scoville-egységet mértek. Csak összevetésül: a paprikaspray ereje 5000, a magyar paprikáké pedig 2500 körül van a Scoville-skálán, bár őszintén szólva nagyjából ez az a határ, amikor nem csak a kapszaicin "ízét" lehet érezni, hanem mindazokat a zamatokat is, amelyek oly finommá teszik a paprikás ételeinket.

Ed Currie mániákus: a Carolina Reaper ugyanis a Pakisztáni Naga és a Red Habanero keresztezésének eredménye. Így viszont a farmer azzal büszkélkedhet, hogy létrehozta a leg-leg-legerősebb fajtát. Igaz, igyekeznie kellett, mert Trinidad és Tobago őshonos büszkesége, a csak néhány éve felfedezett Moruga Scorpion SHU csúcsértéke 9 ezerrel haladja meg a 2 milliós egységet.

Forrás: blog.syngenta.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?