Mire érdemes odafigyelni, hogy ne bukjunk nagyot?

agrarszektor.hu
A támogatások hatására jelentősen nőtt tavaly a hazai szójaterület, de nem minden termelő zárta sikeresen az évet. Főként azoknak kellett szembesülniük nehézségekkel, akik először vágtak bele a szójatermelésbe, mert sok helyütt hiányzott a szaktudás. Az elmúlt év tapasztalatait és a szójatermelés legfontosabb körülményeiről elemzést készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Kaposvári Egyetem együttműködésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország szójabab igénye évente mintegy 900 ezer tonna, az összes szükséglet 90 százaléka importált szójadara vagy szójabab formájában kerül az országba - állapítja meg az elemzésben Treitz Mónika és Treitz János, a Kaposvári Egyetem kér munkatársa. A hazánkban megtermelt mennyiség átlagosan 70-80 ezer tonna, amelyet a gazdálkodók 30-37ezer hektáron állítanak elő.

A nemzeti agrárstratégia kiemelt pontja a Nemzeti Fehérjeprogram, amelyben az állatállomány takarmánybázisának biztosítását minél több hazai forrású, GMO-mentes fehérje előállításával célozzák meg. A GMO-mentességre való törekvés tovább növelheti a keresletet a hazai szójabab iránt a környező országokban.

Hosszú távon a szója vetésterületének jelentős növelése a terv, a végső cél pedig, hogy a terület 100 ezer hektár fölé, a saját termesztésű GMO-mentes szójamennyiség 300 ezer tonnára nőjön. A szójatermesztés 2015-ös támogatásának hatására a vetésterülete és a termelők száma jelentősen nőtt. A vetésterület 80 százalékkal - 42 ezerről 77 ezer hektárra, míg a termelők száma 165 százalékkal nőtt, és elérte az 5000-et.

A szójatermesztő gazdák azonban nem zárták egyértelműen pozitív tapasztalatokkal az elmúlt évet - derül ki az elemzésből. Különösen azokban a gazdaságokban találták magukat szembe nehézségekkel, ahol első alkalommal termeltek szóját. A szója ugyanis tudásigényes kultúra, sikeres termesztéshez korszerű szakmai ismeretekre, naprakész információkra, folyamatos szakmai kommunikációra van szükség.

Közismert a fehérjenövények előnyös környezeti hatása a vetésforgóban, mivel javítják a talajszerkezetet, a levegő N-jének megkötésével pedig csökkentik a kijuttatandó műtrágya mennyiségét. A sikeres szójatermesztés meghatározó feltételei közé tarozik a növény számára kedvező klimatikus- és talajviszonyok, illetve termesztéstechnológia és fajta megválasztása.

A szója termesztésekor különösen az alábbi szempontokra érdemes figyelmet fordítani:

Talajigény: A talaj iránt nem túlzottan igényes, a laza homok- és szikes területek kivételével a legtöbb talajon termeszthető. Biztos és jövedelmező termés azonban a tápanyagokban gazdag, jó vízellátottságú talajokon várható.

Elővetemény: Hagyományosan két gabonaféle közé kerül a vetésforgóban, de jó előveteménye a kukorica is.

Talajművelés: Igényli a jó minőségben elvégzett őszi szántást, mélyművelést. Tavasszal az erőteljes, gyors csírázás biztosításához aprómorzsás, egyenletesre elművelt talajba kell vetni.

Tápanyag-utánpótlás: Egy tonna szója előállításához 50-70 kg N, 40-50 kg P2O5, és 40-50 kg K2O hatóanyag szükséges intenzív termesztéstechnológia mellett, jó tápanyagszolgáltató képességű talajon. A talajvizsgálat eredményeit természetesen figyelembe kell venni, precíziós gazdálkodásnál levélanalízisre alapozott, mikroelemekkel dúsított levéltrágyázás is ajánlott.

Fajtaválasztás: A köztermesztés számára több mint 50 fajta áll rendelkezésre. A korszerű fajtákkal már 3-4 tonnás termések érhetők el. Magyarországon csak államilag ellenőrzött, garantáltan GMO-mentes vetőmag kerülhet forgalomba. Az adott termesztési körzetre ajánlott fajtát érdemes válaszani.

A vetendő mag mennyisége: A fajtatulajdonos termesztéstechnológiai ajánlása alapján kell elvégezni a vetést, ez fajtánként változó lehet. A modern fajtáknál általában 350-450 000 tő/ha állománysűrűség biztosítja a várt termést. Ezt a tőállományt átlagosan 70-100 kg/ha (ezermagtömeg és csírázóképesség függvényében) vetőmag elvetésével érjük el.


A vetőmag csávázása, oltása:
A vetés előtti, Rhizobium baktériumot tartalmazó oltóanyagos kezelésnek azokon a talajokon van különös jelentősége, ahol előzőleg nem termeltek szóját. A szója gyökerével szimbiózisban élő Rhizobium japonicum baktérium nem honos a hazai talajokon, feldúsulásához a szója rendszeres termesztése szükséges. Célszerű ezért a vetőmagot minden vetés előtt oltóanyaggal kezelni. A vetőmagra felvitt makro- és mikrotápanyagok segítik az erőteljes, gyors kelést, támogatják a növény kezdeti fejlődését.

Sortávolság: Többféle változat terjedt el, a rendelkezésre álló gépi technológia és a fajta igényei szerint. Az elágazódásra nem hajlamos fajtákat nagyobb hektáronkénti tőszámmal, értelemszerűen kisebb sortávolságra javasolt vetni. A 15 cm-es (gabona) sortávolságnál egyenletes az állomány tőeloszlása, azonban nincs lehetőség kultivátorozásra. A 45 cm-es sortávolságnál a növényállomány kultivátorozható, a gyomirtó hatás mellett a fellazított talajban a szója gyorsabban fejlődik, hamarabb záródik az állomány.

Növényvédelem: A növény kezdeti gyomelnyomó képessége gyenge, ezért a sikeres szójatermesztés egyik legfontosabb eleme a gyomirtás. Sajnálatos módon kevés a szójában használható herbicid-féleség. Az adott területen uralkodó gyomviszonyoknak megfelelően kell kiválasztanunk a pre-illetve, posztemergens technológiákat.

Betakarítás: Az aratás időpontjának helyes megválasztása fontos. Aratásra érett a szója, ha a levelét lehullatta, a csúcsi hüvelyek kiteltek, a magvak elnyerik a fajtára jellemző színt. A magvak víztartalmának 14-16% közöttinek kell lennie a betakarítási veszteségek (pergés vagy minőségi veszteség) minimalizálása érdekében. Ha az érés elhúzódik, deszikkálással lehet egyenletessé és biztonságosabbá tenni a betakarítást. A kombájn szakszerű beállításával a learatott termés mennyiségét, minőségét pozitívan lehet befolyásolni.

Szárítás, tárolás: Ha a betakarított termés víztartalma 14-15%-nál magasabb, a szóját szárítani kell. A szárító levegő hőmérséklete ne haladja meg a 60°C-ot. A tárolás során is óvni kell a terményt a minőségi értékvesztéstől (például az avasodástól).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?