Vigyázat fehérpenész-járvány! - Súlyos veszteségeket okozhat az agresszív gombafaj

agrarszektor.hu
Az idei esős és viszonylag meleg nyár nagyon kedvező feltételeket teremt a Sclerotinia sclerotiorum, magyarul a fehérpenész fertőzésének és további szaporodásának. Ez pedig súlyos veszteséget okoz a napraforgó- és a repcetermelőknek. A betegség már az ország számos pontján megjelent, például Pinkamindszenten a repcében már most 26%-os a fertőzöttség - figyelmeztetett Sebestyén István, a Kwizda Agro Hungary Kft. növényvédelmi szakmérnöke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szklerotínia mind az öt kontinensen előfordul, hazánkban is őshonos. Lágyszárú, kétszikű növényeket megtámadó agresszív gombafaj. 408 különböző gazdanövényen (például a napraforgón és a repcén, de sok gyomnövényen is) megél, így óriási terület lehet veszélyben. Ha nem kezelik, hosszú ideig lappanghat a fertőzés a talajban, és esős időben könnyen országossá is alakulhat a járvány. Bár szárazabb nyarakon csak kis arányban betegíti meg a növényeket, a talajban túlélő szaporítóanyagai, a szkleróciumai 10-20 évig is túlélhetnek. Gombafonál formájában az előző évek növénymaradványain is sokáig fennmarad.

A szklerotínia szaporodásához az kell, hogy a talaj 6 napig vízzel telített legyen, meleg, párás levegő és fény szükséges, amely feltételek idén adottak. Így a repcében és a napraforgóban is jelentős fertőzöttséget lehet már tapasztalni.

A repcénél a kár jórészt a kényszerérésében nyilvánul meg, ezért látszólag kisebb a veszteség, és nem vesznek róla tudomást a gazdák, így gyakorlatilag maguk fertőzik meg a földjeiket. A napraforgóban is megjelentek már a kórokozó gombafonállal történt fertőzésének első tüneti: hervadtság, lekonyuló levelek. Az igazán súlyos veszteséget a gombából szóródó spórák milliói okozzák. Ilyenkor a tányérra is kiterjedő megbetegedésnél a virágzat úgy néz ki, mint egy rács, végül az egész növény "elszárad", a tábla eldől, akár a teljes termés is elveszhet.

A legnagyobb veszélyben az olajos növények vannak, amelyeket tavaly csaknem 900 ezer hektáron termesztettek hazánkban (pl. napraforgó 625 ezer hektár, repce 225 ezer hektár).

A repcében száraz időszakban is legalább 10-15%-os a fertőzöttségi szint betakarítás előtt, ami esős években akár 40-100%-ig is emelkedhet. Csapadékos szezonban a napraforgónál akár teljes táblákat, vagyis a termés 100%-át is elpusztíthatja. Ez a tavalyi termésadatok alapján, a járványos évekre jellemző 40%-os terméscsökkenéssel számolva a repcetermelésben 26 milliárd forint, a napraforgónál 67 milliárd forintos veszteséget is jelenthet országosan.


Aki most tapasztalja a szklerotíniafertőzést, az kénytelen számolni a kárral. Ebben az évben már nem tudja megóvni a termést, viszont a következő évek érdekében mindenképpen kezelnie kell a földjeit. A vetésforgó alkalmazása ugyanis csak részleges megoldást jelent, mert legalább 6 évig nem lenne szabad semmilyen kétszikű gazdanövényt vetni ahhoz, hogy a szkleróciumokat azok természetes ellenségei a Coniothyrium minitans és Trichoderma hiperparazita gombafajok beavatkozás nélkül elpusztítsák.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?