Országszerte leállt a betakarítás: a sok eső a minőség rovására ment

agrarszektor.hu
Az idei aratással várhatóan augusztus elejére végeznek a gazdálkodók az országban, amennyiben kedvező lesz az időjárás, nem esik az eső - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vancsura József közölte: a hétvégi országos eső miatt leállt a betakarítás, mert a gépek nem tudtak rámenni a felázott talajra. A betakarítási munkák kétharmadával-háromnegyedével végeztek, de az országban van olyan térség, ahol 80-90 százalékával is. Az esőre ugyanakkor a tavaszi növényi kultúrának nagy szüksége volt - tette hozzá.

A viharok okozta károkon kívül az eső a gabona sikértartalmát csökkentette. Így a gazdáknak számítaniuk kell arra, hogy a learatott őszi búza minősége a takarmány minőség irányába tolódik el.

Eredetileg úgy számították a szakemberek, hogy az étkezési minőség a betakarított búzánál általában meghaladja majd az 50 százalékot, de a kedvezőtlen időjárás miatt várhatóan nő majd a takarmány minőségű termény aránya.

 

Zöldítés, új élelmiszeripari GINOP források, uniós pályázati dömping, agrárfinanszírozás, versenyképes húsmarhatartás - és ez még csak néhány téma, amelyekről az idei hajdúböszörményi Kelet-magyarországi Agrárfórumon hallhat! Nemcsak szakmai program hanem kiváló kapcsolatépítési lehetőségek és egyedülálló attrakciók is várják: versenytraktorok, traktorhúzó verseny, 3 napos agrárexpó, traktorkarnevál. Kattintson a részletes programért és jelentkezzen azonnal!


A GOSZ elnöke elmondta: őszi búzából 3-4 millió tonna közötti mennyiség van a magtárakban. A betakarítás végén az étkezési minőség a búzánál várhatóan 2,5 millió tonna körül lesz. Ez bőven fedezi az ország kenyérgabona szükségletét - ez egymillió tonna körüli mennyiség -, és még kivitelre is jut. Vagyis: az étkezési minőségű búza fele exportálható. Vancsura József beszélt arról is, hogy a gabonaárak alacsonyak az országban, azonban ennek világpiaci oka van. Így az étkezési búza ára tonnánként már 40 ezer forint, illetve némileg alatta van, a takarmánybúzáé pedig már 35 ezer forint alatti.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?