Sokan nem bírják az aratást, ezért inkább elmennek a McDonald's-ba

agrarszektor.hu
Speciális vállalkozási forma az Egyesült Államokban a béraratás, amikor erre szakosodott szolgáltatók takarítják be a terményt a gazdálkodók helyett. A béraratás intézménye a II. Világháború alatt született meg, de ma már egyre kevesebben tartanak ki e foglalkozás mellett a nehéz és viszontagságos munkakörülmények miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amerikában 2 milliónál is több farm létezik, amelyek együttesen bő 370 millió hektárnyi földet művelnek. Az átlagos táblaméret megközelíti a 170 hektárt, de ettől persze felfelé és lefelé is jelentős eltérések mutatkoznak. Az USA legnagyobb földbirtokosa a médiamágnás John C. Malone, aki megközelítőleg 900 ezer hektárnyi földterületet birtokol, és (egyebek mellett) annak a Liberty Media nevű cégnek az elnöke, amely a közelmúltban megvásárolta a Forma-1-et. Neki valószínűleg futja a legkorszerűbb erő- és munkagépekre, ám a kisebb gazdálkodók a fontosabb idénymunkáknál inkább az erre szakosodott szolgáltatók segítségét veszik igénybe. A béraratók szövetsége, a U.S. Custom Harvesters, Inc. (USCHI) 1983-ban alakult meg Texas államban, és jelenleg 400-nál is több tagot számlál.

Akik felvállalják, hogy gondját viselik, learatják mások terményeit, azoknak kivételes szorgalommal és állóképességgel kell rendelkezniük a gyakran éjszakába nyúló munka miatt, és bírniuk kell a szinte egész éven át tartó vándorlást az országban. Nem túl kényelmes a fél életüket lakókocsiban tölteni, 4-5 társukkal közösen, és a fizetség is csak részben kárpótolja őket emiatt. A bér havi 2000-2200 dollár alakul, ami az Újvilágban bőven átlag alattinak számít. A gabonaaratók szezonja májusban kezdődik a texasi búzamezőkön, és szeptemberre lassan eljutnak északra, a 2000 mérföldre lévő kanadai határig. A többség ezután sem pihen meg, hanem tovább folytatja a munkát az ősszel betakarítandó terményekkel.

A béraratás "intézménye" a II. világháború alatt született meg és terjedt el, amikor az égető gép- és emberhiány miatt mutatkozott szükség a gazdák összefogására. Sokan később is benne maradtak az iparágban, és ma már a legtöbb vállalkozás családon belül öröklődik egyik generációról a másikra. A legnagyobb problémát az óriási fluktuáció jelenti, hiszen egyik alkalmazott sem bírja tartósan a vándoréletet.

Kemény, piszkos, utálatos munka ez, a srácok többsége szívesebben dolgozik inkább a McDonald's-ban - mondja Pam Shmidl, az USCHI műveleti vezetője. A megbízható és képzett munkaerő hiánya évről évre egyre nagyobb gondot jelent a béraratóknak, akiknek szinte minden szezonban a nulláról kell kezdeniük a csapatépítést. Be kell tanítaniuk az új embereket, meg kell velük ismertetni a csúcstechnikás gépeket, illetve le kell őket jelenteni a megfelelő helyeken, nem csekély adminisztrációs terhet róva a vállalkozásra.

Nem ritka, hogy a béraratóknak 3-4 ezer hektáros táblákkal kell végezniük egy-két héten belül, ám ez nem jelent számukra különösebb problémát, hiszen már két kombájnnal is képesek akár 300-400 hektárt "megenni" egyetlen nap alatt. Ennél azonban népesebb "brigádok" működnek az Egyesült Államokban, a kansasi JKD Harvesting például a két tulajdonos mellett 12-16 tapasztalt alkalmazottal dolgozik a legmozgalmasabb időszakokban. Az 5 darab, egyenként 10 600 liter magtartályú John Deere S670 kombájnhoz számtalan vágóasztallal rendelkeznek, de van 4 darab 35 ezer literes átrakókocsijuk, 4 John Deere 8335R traktoruk, 9 Peterbilt nyergesvontatójuk, valamint 2 kisebb teherautójuk az alkatrészek és egyéb szükséges eszközök szállítására. A gépek természetesen a precíziós betakarításhoz szükséges helymeghatározó, mérő- és vezérlőrendszerekkel is fel vannak szerelve.

A béraratás egyik kulcsmozzanata a közúti vonulás egyik helyszínről a másikra. Ez rengeteg veszélyt rejt magában, ezért - bármennyire is sürgős az általuk végzett munka - a kapkodást és rohanást minden módon igyekeznek elkerülni. 100-150 km-t akár saját keréken is megtesznek a kombájnnal, nagyobb távolságokon viszont nyergesvontatókra rakják a gépeket. Vezetés közben tilos a mobiltelefon használata, ellenben a kezelők folyamatos rádiókapcsolatban állnak egymással. A nagyobb biztonságot szolgálja az is, hogy a konvoj tagjai 300-400 méteres követési távolságot tartanak.

A bérarató családi vállalkozások tulajdonosai sok esetben együtt vándorolnak egész famíliájukkal. A nők többnyire csak kiszolgálják a dolgozókat, főznek, mosnak rájuk, és közben természetesen gyereket is nevelnek. Így tett Tracy Zeorian is, aki a férjével közösen 1982-ben indította vállalkozását (de már a nagyszülei is ezzel keresték a kenyerüket), egyetlen használt Massey Ferguson kombájnnal. Az eltelt évtizedek alatt nemcsak a cégük nőtt nagyobbra, de négy lányuk is, akik az országot keresztül-kasul bejárva nőttek fel.

A béraratás még mindig a férfiak világa - fejezi ki sajnálkozását Tracy Zeorian, ám erre rögtön rá is cáfol a saját személyével, hiszen 2010 és 2012 között ő volt az első nő az USCHI elnöki posztján. De bármennyire elszánt és lelkes, sokak szerint eltűnőfélben lévő szakma az övé: az egyre nagyobb birtokméretek, illetve a folyamatosan emelkedő költségek miatt hamarosan talán már nem lesz szükség a hozzá hasonló szolgáltatókra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?