Tavaszi vetőmagok: 92,2 ezer forint a tájékoztató ár

agrarszektor.hu
Nettó 92 200 forintos tájékoztató árat tett közzé a tavaszi kalászos vetőmagok egy tonnájára vetítve a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az ár csak ajánlott, a végső árat a szerződő felek határozzák meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A most közzétett nettó 92 200 forintos tonnánkénti ár zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő - közölte Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a végső szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A tájékoztató ár elsődleges célja a várható piaci árinformáció közreadása, amely jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával kapcsolatos termékpálya szereplőinek, hogy a vetőmag előállítás nélkülözhetetlen eszköze a mezőgazdasági termelésnek. A tavaszi kalászos vetőmagoknál jelentős ókészletek nincsenek és komoly minőségi problémákkal sem kell számolni. Jelenleg sem a takarmányárpa, sem pedig a sörárpa terménypiacon nincs olyan mozgás, mely hatással lenne a várható vetőmagkészletekre. A visszajelzések szerint mérsékelt, vagy közepes vetőmag keresletre lehet számítani a tavaszi kalászosoknál.

A tavaszi árpa vetőmag-szaporító terület tovább csökkent, amely összefüggésben van az árutermő terület csökkenésével. Az árumozgás nem jelentős sem a takarmány-, sem a söripari célú árpánál. A felvásárló cégek által a tavaszi árpáért fizetett felár nem kompenzálja az őszi sörárpa által biztosított terméstöbbletet és termésbiztonságot. Így a tavaszi árpa helyett egyre nagyobb mértékben őszi sörárpa fajtákat vetnek söripari céllal. Ugyanakkor piaci információk szerint a söripar malátakészletei csökkentek, ezért némi áremelkedés várható a szegmensben. Idén egyébként legfeljebb 80 ezer hektáros vetésterület várható, míg 2010-ben 110 ezer hektáron vettettek tavaszi árpát.

A zab vetőmag-szaporítóterület az előző évivel közel egyező szintű, míg az árutermő terület csökkenést mutat: itt hat év alatt 30 százalékkal, 40 ezer hektár alá csökkent a vetésterület. A tavaszi búza vetési szándék várhatóan az őszi búza kifagyások miatt kis mértékben emelkedhet, azonban ennek gátat szabnak a rendelkezésre álló vetőmag készletek.

A Vetőmag Szövetség az értékesítési szezon végén összegyűjti a tényleges értékesítési adatokat, így már pontos képet lehet kapni az árak alakulásáról. Egy tonna tavaszi árpa vetőmagért 2015-ben és az elmúlt évben egyaránt átlagosan 93 ezer forintot fizettek. 2016-ban egy tonna zab vetőmag átlagosan 89 ezer forintért kelt el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02