Máris félmillió aláírás gyűlt össze a vegyszeres szappanoperában

agrarszektor.hu
Félmillióan írták alá mindössze két hónap alatt azt a petíciót, amelyben uniós civil szervezetek - polgári kezdeményezésként - a növényvédő szerekben használt glifozát hatóanyag végleges betiltását követelik az Európai Bizottságtól (EB). Szinte bizonyos, hogy egy év alatt így összegyűlhet az EB-t kötelező cselekvésre késztető egymillió aláírás. Időközben viszont az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) hivatalos közleményben jelentette ki, hogy a glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szükséges aláírások csaknem fele máris összegyűlt, így sikeres lehet az az európai polgári kezdeményezés (ECI), amely a glifozát hatóanyag teljes betiltását követeli az uniós tagállamokban. Cikkünk írásakor az ügyet támogatók száma megközelítette a 485 ezret, márpedig ha egy éven belül legalább hét tagállam egymillió uniós állampolgára támogatja aláírásával a petíciót, az EU végrehajtó szervének számító EB-nek három hónapon belül döntenie kell arról, hogy az ügy mellé áll, vagy megvétózza azt.

Az EB január 10-én regisztrálta a kezdeményezést, az óra pedig január 25-től ketyeg, vagyis 2018 legelejére kell összegyűjteni a szükséges számú aláírást. A beadványt egyebek mellett a Greenpeace, a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) és a jobb Európáért küzdő WeMove.EU polgári mozgalom is támogatja.

Az EB honlapján az Európai Unió konzultatív szerveként ismert EGSZB (Európai Gazdasági és Szociális Bizottság) szintén azt javasolja a tagállamoknak, hogy tiltsák be a glifozátot, vizsgálják felül a növényvédő szerek jóváhagyására vonatkozó eljárást, és határozzanak meg az egész EU-ra kiterjedő, kötelező érvényű csökkentési célértékeket a növényvédő szerek használatának tekintetében. Indoklásként azt hozzák fel, hogy a glifozáttartalmú gyomirtó szerek összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásával az emberi szervezetben, illetve az ilyen szereknek való kitettség máris az oköszisztémák pusztulásához vezetett.

Korábban úgy tűnt, hogy a petíció kezdeményezői nyitott kapukat döngetnek, bár tavaly nyáron az Európai Bizottság saját hatáskörében eljárva 2017 végéig meghosszabbította a glifozát használati engedélyét. A WHO alá tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) ugyanakkor már 2015-ben felvette a glifozátot az emberi egészségre veszélyes, feltehetően rákkeltő szerek listájára, így nagyon komoly érvek kellettek a megvédéséhez.

Ezek pedig meg is születtek, mert az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) Kockázatértékelési Bizottságának (RAC) március 15-én közzétett értékelésében már az szerepel, hogy "a glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek". A szakvélemény várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra, ugyanakkor nem jelenti a hatóanyag azonnali megújítását, mert erről legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie.

A vegyület engedélye a tavalyi év közepén járt le. Bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) sem talált bizonyítékot a rákkeltő hatásra, a tagállamok közötti véleményeltérés miatt nem sikerült minősített többséggel megszavazni az újrafelvételt. Az Európai Bizottság az ECHA döntésétől tette függővé a hatóanyag további sorsát. A mostani értékelés szerint a molekula sem a karcinogén 1A (emberen bizonyított), sem az 1B (állatokon bizonyított), sem a 2-es (bizonytalan) kategóriába nem kerülhet. A glifozát tehát nem minősíthető sem karcinogén, sem mutagén, sem reprotoxikus hatásúnak.

A Kockázatértékelési Bizottság ugyanakkor - a jelenlegi besorolással összhangban - "a H318 súlyos szemkárosodást okoz" és "a H411 mérgező a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz" figyelmeztető mondatokra tesz javaslatot. Lényeges, hogy az ECHA értékelése a glifozátsavra mint hatóanyagra vonatkozik. A készítményekben viszont a hatóanyag só formájában, és 100 százaléknál kisebb arányban van jelen, így azok ennél enyhébb besorolást is kaphatnak.

Fellélegezhet a Monsanto?
A glifozát betiltása egyértelműen az amerikai Monsanto biotechnológiai vállalatot érintené a legérzékenyebben, amely az 1970-es években kezdte el árusítani a Roundup márkanevű, glifozát hatóanyagú totális gyomirtó szerét. Az EU-ban vizsgálat alá vont hatóanyag mára 25%-os részesedést szerzett magának a világpiacon. Érdekes helyzet, hogy a növényvédelmi szakemberek és a gazdálkodók többsége a hatékony és gyors megoldást kínáló glifozát mellett áll, mert a segítségével kevesebb menetszám is elegendő a gyomok kiirtásához. A közelmúltban a WeMove.EU polgári mozgalom honlapján a tervezett Bayer-Monsanto egyesülés végrehajtása ellen is felbukkant egy petíció. A 100 ezer szükséges aláírásból itt már bő 71 ezer gyűlt össze. A mozgalom által "szörnyszülöttnek" tartott "BaySanto" létrejötte véleményük szerint katasztrofális következménnyel járna a gazdálkodók, valamint az állat- és növényvilág számára egyaránt.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?