Megint jelöletlen lengyel krumpliszállítmányt buktattak le

agrarszektor.hu
Összesen 24 tonna jelöletlen burgonyát zárolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH). A lefoglalt tételt, amelyet egy lengyel rendszámú kamionban találtak, az érintett vállalkozó a hatóság jelenlétében megsemmisíttette.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A burgonya lefoglalására a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának szervezésében tartott EKÁER ellenőrzésen került sor. A lengyel kamion átvizsgálásakor bebizonyosodott, hogy a necc hálós kiszerelésű, több raklapra zsugorfóliázott, mintegy 24 tonnás burgonya tétel teljesen jelöletlen. Sem a raklapokon, sem a zsákokon nem volt feltüntetve a termékre vonatkozó, nyomon követhetőséget biztosító azonosító jelölés. A bemutatott fuvarokmányon sem szerepelt semmilyen nyomon követésre szolgáló adat - derül ki a NÉBIH közleményéből.

A hatályos növény-egészségügyi előírások alapján minden étkezési burgonya szállítmánynak rendelkeznie kell nyilvántartási (regisztrációs) számmal. Emellett lengyel vető- és étkezési burgonya behozatala, európai uniós forgalmazása kizárólag akkor lehetséges, ha a szállítmány mellett úgynevezett CMS-igazolás is van. Az igazolással lehet bizonyítani, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt, gyűrűsrothadást okozó baktériumtól. A betegség jelentős gazdasági kárt okoz a burgonyatermesztésben, mivel nincs ellene védekezési lehetőség - közölte a hatóság.

A NÉBIH munkatársai a helyszínen elrendelték a jelöletlen burgonya tétel élelmiszer- és takarmánylánc-forgalomból való kivonását és zárolását. Az ügyfél - a hatóság jelenlétében -megsemmisíttette a terméket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?