Elképesztő rekordot döntött meg egy új-zélandi farmer

agrarszektor.hu
A magyar termésátlag háromszorosát produkálta területén egy új-zélandi búzatermesztő gazdacsalád. A hektáronkénti közel 16,8 tonnás eredmény a Guinness-rekordok közé is bekerült. A família optimista, szerintük akár már jövőre sikerülhet az újabb csúcsdöntés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sorra dőlnek meg a termésrekordok a világban, legutóbb az Új-Zéland keleti partján gazdálkodó Watson família földjein termett elképesztő mennyiségű búza. A 16,791 tonnás hektáronkénti átlag új csúcs, amely egy két évvel ezelőtti angol rekordot (16,519 t/ha) adott át a múltnak. Az Ausztrália szomszédságában lévő szigetország öntözött, csapadékkal jól ellátott területein 12 tonna az átlagtermés, az Eric és Maxine Watson által irányított családi gazdaság tehát ezt is jelentősen felülmúlta.

A növényeknek bőven volt idejük a kifejlődésre, hiszen a déli féltekén tavaly április közepén történt meg a vetés, az aratásra pedig idén februárban került sor. A famíliának már az előző években is kimagaslóan jó terméseik születtek, a csúcsdöntés viszont most először sikerült. A rekord "kicsikarásában" két mutivállalat is segítséget nyújtott nekik: a Bayer agronómiai tanácsadással és növényvédő szerekkel, míg a Yara a megfelelő tápanyag-ellátással.

Az ördög a részletekben rejlik, mindent munkafolyamatot a megfelelő időben kell végrehajtani - árulta el a kiemelkedő hozam titkát Eric Watson. Öntözéssel, nagyobb dózisú gombaölő szeres kezeléssel és megemelt nitrogén-utánpótlással sikerült végrehajtaniuk a bravúrt. Érdekesség, hogy a búza mellett az árpa termelési világcsúcsát is egy új-zélandi gazda tartja. A timarui Warren Darling 2015-ben negyedszázados rekordot döntött meg, amikor 13,8 tonna termést hozott le egy hektár földről (a régi csúcs 12,2 t/ha volt).

A rekord búzatermés egy 11,89 hektáros területen született meg, de természetesen nem küldték a múzeumba, hanem a tejelő tehenészetük állománya kapta meg. Watsonék optimisták, hiszen úgy gondolják, jövőre akár még ennél jobb eredményre is képesek lehetnek. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy a KSH adatai szerint Magyarországon 5,38 t/ha volt a búza tavalyi termésátlaga, amely 1988 óta a legmagasabb értéknek számít nálunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?