Betett az idei tökszezonnak a nagy aszály

agrarszektor.hu
Idén már a szezon közepén véget ért a gyalult tök gyártása az albertirsai székhelyű Mirelite Mirsa Zrt.-ben. A szélsőséges időjárás miatt ugyanis sok termelő szembesült azzal, hogy a növények indái elszáradtak, így elvesztették termőképességüket. Nem segítette az idei évet az sem, hogy a fuvarozás jelentősen megdrágult, így a termelők már csak a hozzájuk közelebb eső telepet látták el nyersanyaggal a miskolci gyárral is rendelkező cégnél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szélsőséges időjárás, a hirtelen jött szárazság, és az aszályos időszakok miatt idén már a szezon közepén véget ért a gyalult tök gyártása a Mirelite Mirsa Zrt.-nél - mondta az agrárszektor.hu-nak Losó Adrienn, a cég vezérigazgatója a 12. Coop Rally-n. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a tök 90 százalékban öntözetlen területről származik, a termelők ugyanis inkább az időjárásra bízzák a növény fejlődését.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az öntözés hiánya azért okozott idén problémát, mert a nagy szárazságban elszáradtak a növények indái. Ez pedig a termőképesség elvesztéséhez vezetett, így nem érkezett elegendő alapanyag a gyalult tök gyártáshoz a céghez, és a kieső mennyiséget a környező országokból sem lehetett pótolni - tette hozzá a vezérigazgató

Az időjárás miatt most sóska- és csemegekukorica-feldolgozás sem folyik az albertirsai gyárban, pedig a kukoricaszezon még most is tart. Ugyanakkor Miskolcon nem okozott gondot az időjárás, és még a napokban is dolgoznak fel kukoricát. Az időjárás okozta alapanyaghiány miatt a cég gépeket, illetve különböző gyártó- és feldolgozó berendezéseket csoportosított át egyes telephelyei között.

Nem csak az időjárás okozott problémát a Mirelite Mirsa-nál, mivel az utóbbi években jelentősen drágult a fuvarozás is. Ez azt eredményezte, hogy volt olyan beszállító, aki korábban a miskolci és az albertirsai telephelyre is szállított alapanyagot, idén azonban már csak a hozzá közelebbi gyárba vitte le a nyersanyagot - tájékoztatott Losó Adrienn.

Magyarországon még mindig kevés az öntözött terület, a legtöbb termelőnek nincs meg rá az anyagi kapacitása. A korábbi évekhez képest ugyanakkor folyamatosan nő az öntözött területek nagysága, de sok olyan terület van még az országban amit érdemes lenne öntözéssel ellátni - hangsúlyozta a vezérigazgató.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?