Szénával szórták tele a Champs-Elysées-t a glifozát miatt

agrarszektor.hu
Körülbelül háromszáz francia gazda útlezárással tiltakozott a párizsi Champs-Elysées sugárúton a glifozát hatónyagú gyomirtók tervezett betiltása ellen, amelyre Emmanuel Macron államfő még a választási kampányban tett ígéretet. A gazdák szénával szórták tele a sugárút egyik legforgalmasabb kereszteződését, amire feketébe öltözve lefeküdtek, és "Macron megöli a gazdákat" feliratú táblát tartottak a magasba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Demonstrációt tartottak a francia fővárosban a glifozát kilátásba helyezett betiltása ellen a francia gazdák - írja az MTI. Az útlezárással tiltakozó termelők képviselőit fogadta az államfő mezőgazdasági tanácsadója, Audrey Bourolleau.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb - és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt - gyomirtóját, a glizofátot. A hatóanyag engedélyezésének kivizsgálására létrejött uniós bizottság 2016 júniusban elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amely eredetileg 15 évvel hosszabbította volna meg a gyomirtó szer európai használatának engedélyét, majd tagországi ellenállásra 18 hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbításra tett javaslatot.

A további, az Európai Bizottság által ajánlott tízéves hosszabbításról októberben szavaznak a tagállamok, és Franciaország már előzetesen jelezte, hogy nem fogja támogatni a hosszabbítást. Ez a döntés váltotta ki a gazdák egy részének tiltakozását, akiket Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter személyesen próbált meg a tüntetés helyszínén meggyőzni. Emmanuel Macron az elnökválasztási kampányban arra tett ígéretét, hogy fokozatosan betiltja az egészségre és a biodiverzitásra veszélyesnek tartott növényvédő szereket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?