Egyre kevesebbet öntöznek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Jelenleg Magyarországon 100-130 ezer hektárt tesz ki az öntözött területek nagysága, ez korábban háromszor nagyobb volt. A szélsőséges időjárás miatt legalább évi 50 ezer hektárral kellene emelkednie a ténylegesen öntözött mezőgazdasági területnek. A magyar gazdák többsége azonban nem fejleszti öntözését, szerintük ugyanis anélkül is növekszik a magyar mezőgazdaság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csökkent az öntözött területek száma Magyarországon, ma 100-130 ezer hektárt öntöznek a korábbi 300-400 ezer hektárral szemben. A termésbiztonság érdekében egyre nagyobb szükség van öntözésre, a csapadék egyenetlen eloszlása miatt ugyanis ingadoznak a hozamok - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Tisza-völgy rendezéséről szóló konferencián.

A kormány célja, hogy a ténylegesen öntözött mezőgazdasági terület évi 50 ezer hektárral emelkedjen, minél hamarabb elérve a rendszeresen öntözött 350-400 ezer hektárt. Öntözésfejlesztéssel ugyanis 20-40 százalékos pluszbevételt érhetne el a magyar mezőgazdaság - tájékoztatott a miniszter. 

Az öntözésnek kiemelt szerepe van a szélsőséges időjárással járó kockázatok kivédésében Magyarországon. A hazai gazdák azonban azért sem öntöznek, mert szerintük enélkül is lehet termelni, a magyar mezőgazdaság ugyanis az elmúlt években képes volt a növekedésre öntözés nélkül is. A közfoglalkoztatási programmal összekapcsolva az öntözéses gazdálkodás fejlesztése növeli a vidéki foglalkoztatottságot is. Szükséges tájhasználat optimalizálása is, ezzel a Nemzeti Vízstratégia is foglalkozik - közölte Fazekas Sándor. 

Az öntözhető területek 73 százaléka az Alföldön található, 23 százaléka a Dunántúlon. A fennmaradó rész szétszórtan helyezkedik el, Nógrád, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az utóbbi száz évben a csapadék és a hőmérséklet eloszlása alapján 17 év volt kedvező, 32 csapadékos, 23 száraz, 28 pedig aszályos.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?