Interneten árulták a tiltott vegyszereket

agrarszektor.hu
Internetes apróhirdetésekkel buktak le azok a forgalmazók, akik tiltott növényvédő szereket próbáltak értékesíteni Magyarországon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nem engedélyezett, illetve magyar nyelvű címkével nem rendelkező termékekre bukkant, ezért elrendelte kivonásukat a forgalomból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megközelítette a 200 ezer forintot azon engedély nélkül forgalmazott növényvédő szerek összértéke, amelyeket magánszemélyek kínáltak eladásra az interneten - közölte a Nébih. Az engedély nélküli szereket árusító személyeket - az illetékes megyei rendőrkapitányságok biztosítása mellett - próbavásárlásokkal leplezte le az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

Fejér megyében I. forgalmi kategóriájú növényvédő szer tiltott árusítása miatt indított hatósági eljárást a Nébih. Az érintett készítményt kizárólag egészségügyi gázmesteri vizsgával rendelkező szakember alkalmazhatja. A hivatal elrendelte a készítmény lefoglalását, illetve intézkedett arról is, hogy a terméket kivonják a forgalomból.

Pest megyében olyan talajfertőtlenítő szert és gyomirtó szert vontak ki a forgalomból, amelyeken nem volt magyar nyelvű címke. E termékek Magyarországon nem engedélyezettek vagy már nem rendelkeznek érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel. Az engedély nélkül árusított növényvédő szereket a területileg illetékes megyei rendőrkapitányság bűnjelként lefoglalta.

Az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó növényvédő szerek alkalmazása komoly kockázattal jár, hiszen egészségügyi hatásukat nem vizsgálták - állapítja meg a Nébih közleménye. Az engedéllyel nem rendelkező készítmények potenciálisan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket tartalmazhatnak, amelyek heveny vagy idült egészségkárosító hatással lehetnek az alkalmazójukra. Az illegális szerek használatakor a termés károsodhat, sőt akár meg is semmisülhet. A káros hatóanyagok a környezetből az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségét is veszélyeztethetik - húzza alá a hivatal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?