Új tilalmakat vezettek be a növényvédő szerekre

agrarszektor.hu
Változtak 2018-tól a zöldítési uniós szabályozásban a növényvédő szerek használati előírásai. Növényvédő szereket nem lehet használni ökológiai jelentőségű területeken (EFA).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem lehet 2018-tól növényvédő szert használni a vetéstől a betakarításig, illetve a kötelező fenntartási időszakban azokon a táblaszintű területeken, amelyeket a gazdálkodók a zöldítésben EFA-ként kívánnak elszámolni. Az Európai Bizottság érvényes állásfoglalása szerint a csávázott vetőmag alkalmazása sem megengedett, mivel annak elvetésével a magra juttatott növényvédő szer aktivizálódik és ugyanúgy jelen lesz a területen.

A növényvédőszer-használati tilalommal érintett időszakok ökológiai jelentőségű terület típusonként:

- parlagon hagyott területeken a pihentetés időtartama alatt (tárgyév jan. 1- aug. 31.)
- ökológiai jelentőségű másodvetéseknél: a kötelező fenntartás alatt (vetéstől számított 60 nap)
- egynyári nitrogénmegkötő növényeknél: vetéstől betakarításig
- évelő nitrogénmegkötő növényeknél: termesztési időszak alatt;
- termelés alatt álló erdőszélek mentén fekvő támogatható hektársávoknál: a sávon termelt növénykultúránál vetésétől a betakarításáig.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az évelő nitrogénmegkötő kultúrákat leszámítva a fenti EFA-területeken nem megengedett a csávázott vetőmagok használata. Az évelő nitrogénmegkötő növényeknél azonban a növényvédőszer-mentességet a termesztési időszak alatt (május 1-jétől szeptember 30-ig) kell biztosítani, amely időszak teljes tartamában az adott évelő növénykultúrának a területen kell lennie. Ez igaz a telepítés évére is, ezért a növénykultúrát tárgyév május elseje előtt kell telepíteni. Ez nem esik bele a növényvédőszer-használati tilalommal érintett időszakba, így ebben az egy esetben csávázott vetőmag is vethető.

A csávázott vetőmag alkalmazását a gazdálkodóknak az egységes kérelemben tett nyilatkozattal és gazdálkodói napló vonatkozó betétlapjainak vezetésével kell igazolniuk. Ezt a Magyar Államkincstár helyszíni ellenőrzéseken jogosult ellenőrizni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?