7 jó üzleti tanács a kukorica idei értékesítésére

Agrárszektor
Legutóbb a "Mikor adjam el a kukoricát?" írásunkból kiderült, hogy egyre szabadabb pályán mozognak a gazdák, amikor az értékesítés időpontjáról kell dönteni. Most a MIKOR kérdését is megválaszoljuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Steve Johnson, az Iowai Állami Egyetem üzleti menedzsment specialistája ezekkel a tanácsokkal látja most el az amerikai termelőket. A magyaroknak is érdemes odafigyelniük rá!

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
7 jó tanács a kukorica idei értékesítésére:
1. Írd le értékesítési célszámaidat. Alapelvárás, hogy tudd, mennyit költöttél a termék előállítására, és mennyi hasznot vársz tőle. Írd ezt le papírra a betakarítás után, hogy tudd, milyen árszintnél adhatod el legkorábban a terményt. Lehet, hogy már decemberben kialakul az elvárt árszint.
2. Sokat elárul a február. Ebben a hónapban még mindig sok termelő szorul rá az értékesítésre, hogy a tavaszi munkákat elkezdhesse. Ezért a februári kínálatból már sejteni lehet, hogy mekkora az árulap, mennyivel módosulhatnak az árak a tavalyihoz képest. Ezzel kalkulálj, amikor a működéshez szükséges pénzzel tervezel.
3. Április-májusra kialakulhat a júliusban érvényes árszint. Miért várnál tovább? Sokan megvárják a júliusi időjárási anomáliákról szóló híreket, hogy még egy utolsó rallyba beszállhassanak. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy májushoz képest ekkor már csak kicsit változik az ár.
4. Ne ülj évekig a kukoricán. 30 éve nem volt ennyi termény a raktárakban, egyes gazdák 2016-os, sőt 2015-ös készleteken ülnek. Pedig a kukorica is csak 10 hónapig őrzi a szárítás utáni minőségét, aztán lassan, de biztosan veszít belőle, miközben értelmetlenül halmozza a tárolási költséget. Szabaduljatok meg a tavalyi árutól!
5. Ne kergess hiú ábrándokat. A világkészletek és felhasználási adatok alapján nem fog érdemben változni a kukorica ára.
6. Az idei időjárás átlagosnak ígérkezik. A La Niña elcsendesülőben, csak nyár végére várnak a meteorológusok egy enyhe El Niñot. Lehetséges, hogy idén újabb termelési rekordok születnek az északi féltekén.
7. Az asszony jobban ráérez. Az árukészlet felével hadd kereskedjen az asszony. A nőket kevésbé hajtja a mohóság és az ego, amikor megindulnak az árak felfelé. Képesek higgadtabban dönteni, amikor a gazdaság működéséhez szükséges pénz előteremtéséről van szó.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02