Brutális hideg jön - Mi lesz a mezőgazdasággal?

agrarszektor.hu
Az idei tél eddig enyhének mondható, volt minimális mennyiségű hó és egy kis hideg is, de 5 centiméter mélyen eddig csak néhol volt az országban fagy a talajban, és az is csak néhány napig tartott. A jelenlegi előrejelzések szerint azonban az igazi tél még csak most következik, a Dunántúlon elsősorban komoly havazással, a hét végétől pedig az ország nagy részén a tél eddigi legerősebb hideghullámával. A belvizes területek kiterjedése nőni fog, és egyelőre csak reménykedhetünk abban, hogy a kemény fagyok nem tesznek kárt a mezőgazdasági kultúrákban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A február eddig az átlagosnál jóval több csapadékot hozott. Az esős ősz és december hatására a talaj országszerte csaknem telítődött nedvességgel, így az idén lehullott csapadék sokfelé már nem tudott beszivárogni. Az elmúlt héten sokfelé ismét 10 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott, főleg hó formájában. A hó nagyobb része azonban gyorsan elolvadt, vagy meg sem maradt, számottevő hóréteg hétfőn reggel csak a Dunántúli- és az Északi-középhegység térségében volt. A csapadékos idő hatására tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése, főleg a Tisza és a Körösök mentén - írja a met.hu. 

A hőmérséklet az elmúlt héten az átlag körül alakult. Az éjszakákat többnyire nem túl erős fagyok, a nappalokat pedig pár fokkal 0 fok fölötti értékek jellemezték. A leghidegebb hétfő reggelre alakult ki, a nógrádi havas tájakon mínusz 10 fok alatti értékek is előfordultak. A növények döntő része maradt nyugalmi állapotban, az őszi vetések pedig eddig jól telelnek. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 centiméter mélyen többnyire 1 és 3 fok között alakul az országban, azaz továbbra sincs számottevő talajfagy, és eddig egész télen alig volt. A nappalok intenzíven hosszabbodnak majd a héten, és újabb 23 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már csaknem két és fél órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Igazi téli idő várható a héten, sokfelé kiadós csapadékkal. A heti összcsapadék a jelenlegi számítások szerint északkeleten 2 milliméter alatt marad, ugyanakkor a délnyugati országrészben a 40 millimétert is meghaladhatja. A csapadék egy része hónak ígérkezik, eső az Alföldön eshet, míg a Dunántúlon akár komoly hóréteg is kialakulhat.

A hét legvégére megszűnik a csapadék és ezt követően szárazabb idő következik. Viszont ezzel együtt északkelet felől sarkvidéki eredetű légtömegek érkezhetnek térségünkbe, olyannyira, hogy a tél eddigi leghidegebb léghulláma áraszthatja el a Kárpát-medencét.

Február legvégén akár mínusz 15 fok alatti éjszakai minimumok is előfordulhatnak. Az előrejelzésben egyelőre van bizonytalanság, de jelenleg ez a legvalószínűbb forgatókönyv. A talaj hőmérséklete a hét végéig alig változik, majd onnantól jelentősen csökken, és akár számottevő talajfagy is kialakulhat. A sok csapadék miatt a belvizes területek kiterjedése valószínűleg tovább fog nőni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?