Mindenki nyugodjon le: nem a hideggel van baj, hanem a meleggel!

Agrárszektor
Nincs katasztrófa a hideg miatt a növényállományokban, sem a szántón, sem az ültetvényekben. A tavasz azonban - éppen az enyhe tél miatt - meglepetéseket hozhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Növényvédelmi szakembereket kérdeztünk meg, mennyire kell megijedni a mostani fagyos napoktól. Ők azonban inkább az eddigi enyhe tél miatt riadoztak.

Kujáni Olga Bács-Kiskun megyében leginkább a gyümölcsösökre lát rá."Igaz, hogy a kajszi és az őszibarack rügyei is kipattantak, de

láttunk már ennél keményebb fagyokból is sikeresen regenerálódó ültetvényeket.

A szőlő tavaly nemcsak kibírta a mínusz 20 fokos hideget, de az alvórügyekből még szebb termést is hozott az átlagnál" - emlékezetet a szakember. A rovarkártevőkkel azonban komoly gondok lehetnek idén: "Nemcsak a saját faunánk, de a mediterrán kártevők is sikeresen átvészelték az idei telet." Szántón a repcebogár korai és nagyszámú megjelenésére számít Kujáni Olga.

Kocsis Imre Tolna megyében arról számol be, hogy a repcelevelek már most fómásak, a kalászosokon pedig megjelent a sárgarozsda. Mindez azt vetíti előre, hogy komoly gombanyomás várható idén, erős lisztharmat- és szeptória-fertőzésre lehet számítani. Vörös Kornél (Komárom-Esztergom megye) ehhez hozzáteszi, hogy

a szokásos munkamentben elvégzett fungicides kezelések ezeket a problémákat kezelni tudják.

 

 

Amitől azonban mindketten tartanak, az a rovarok gyors és nagy egyedszámú betelepülése a táblákra. "Kellett volna három egymást követő nap a kártevők megtizedelésére, amikor mínusz 18 fok alatt van a hőmérséklet" - vélekedik Kocsis Imre. Vörös Kornél szerint is nagyobb lesz a rovarnyomás, ezért a szokásosnál éberebbnek kell lenni idén.

"Nem biztos, hogy több védekezésre lesz szükség, de az időzítésre most nagyon ügyelni kell.

 

Két nap alatt átléphetik a betelepülő rovarok a védekezési szintet."  Magában a búzában és repcében nem esett kár, és úgy tűnik, az ültetvények is megúszták a télvégi lehűlést. Egyedül a pockok nem örültek a többnyire hómentes télnek: ahol nem takarta őket lucerna, ott a vércsék és ölyvek szépen meghíztak rajtuk a télen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?