Súlyos károkra készülhetnek a gyümölcsfa tulajdonosok

agrarszektor.hu
Az átmenetileg száraz hétvége után ma már országszerte ismét csapadék várható. A kezdeti havazás, havas eső, néhol ónos eső után azonban egyre inkább az eső lesz a jellemző halmazállapot a héten. Mozgalmas időjárásban lesz részünk, több front is átvonul fölöttünk, melyek a hét első felében lassú enyhülést, a hét második felében viszont markáns melegedést okoznak majd. Habár a hótakaró megvédte a vetéseket, a gyümölcsfákban helyenként jelentős károk keletkeztek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hétvégére az ország nagy részén összefüggő hótakaró alakult ki, melynek vastagsága a Dunántúl nagy részén, az Alföld legdélebbi részén, valamint az Északi középhegység magasabban fekvő területein meghaladja a 10 centimétert. Azokon a tájakon, ahol már február utolsó napjaiban is hó takarta a földeket a talaj hőmérséklete 5 centiméteres mélységben néhány tized fokkal fagypont felett alakul.

A hótakaró megvédte a vetéseket a múlt csütörtökön elsősorban délnyugaton kialakult mínusz 20 fok alatti fagyoktól, a gyümölcsfákban azonban helyenként jelentős károk keletkeztek.

A hómentes illetve igen vékony hótakarójú területeken néhány tized fokkal fagypont alatt alakul a talaj hőmérséklete, és ezeken a területeken 20 centiméter mélyen is fagyott a talaj, viszont a melegedése gyorsabb lesz a héten - írja a met.hu.

A hét végére a talajhőmérséklet az 5 centiméteres mélységben már jellemzően 3 és 6 fok között várható.
A hó olvadásával a belvízzel elöntött területek növekedésére kell számítani, a legtöbb helyen ugyanis már most telítettek a talajok. Ez különösen a déli országrészben okozhat problémát, ahol az Alföldön már most is kiterjedt belvízzel elöntött területek vannak, és a hótakaró is számottevő.

Az előttünk álló héten változékony időben lesz részünk. Sok lesz a felhő, de napos időszakokra is lehet majd számítani. Kedden országszerte várható csapadék, főként eső, de északnyugaton és a hegyvidéki területeken havas esőre is lehet számítani.

Szerdán és csütörtökön többfelé, pénteken és szombaton azonban már csak elszórtan lehet eső. Ugyanakkor vasárnap visszatér a csapadékos idő, és ismét sokfelé lesz eső, illetve zápor.

Összességében 5 és 15 milliméter közötti csapadék valószínű a héten, ami a hóolvadással együtt jelentős víztöbbletet okoz a földeken.

A hét első felében többfelé lesz élénk a szél, majd péntektől a Dunántúlon erős, máshol élénk déli széllel érkezik a melegedés. Az eső, és a déli szél a hegységeink magasabb régióinak kivételével a hét végére mindenütt elviszi a havat.

A hétfő hajnali erős fagyok után a következő napokban már nem várhatók hasonló éjszakai lehűlések. A hóval fedett területeken eleinte még néhány fokkal fagypont alatt alakul a minimum hőmérséklet, a hétvégére azonban már fagymentesek lesznek az éjszakák. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden még jellemzően 2 és 7 fok körül alakul, majd napról-napra melegszik a levegő, és a hét második felében már mindenütt 10 fok feletti hőmérsékletek lesznek a legmelegebb órákban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?