Ilyennek látják az idei tavaszt a gazdák - országos pillanatkép

Agrárszektor
Az járt jól, aki a február végi fagyokat kihasználta, és kiszórta a szilárd műtrágyát az őszi vetésekre. Most az ország nagy része tehetetlenül áll, és várja, hogy elvonuljon a következő front. A kalászosok egy részén már biztosan késve érkezik az első fejtrágya. Viszont a növények kondíciója - néhány kivételtől eltekintve - megdöbbentően jó.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Kiszórtuk a szilárd műtrágyát két-három hete, amikor fagyos volt a föld. Most folyékony nitrogént szórunk a búzára és repcére. Aztán téliesíthetem megint a permetezőt, mert elég biztosnak látszik a mínusz 5 fokos hideg"

 - hangzik el Békés megyében. Valóban, egész jövő héten ilyen hideget jósol a meteorológia az éjszakákra. A gazdaságokban a gépek átvizsgálásával, beüzemelésével töltik a kényszerű szabadidőt, amit a talaj kiengedése és a csapadékos időjárás hozott. A legtöbb helyen túl nedves a föld ahhoz, hogy károsítás nélkül elmenjen rajta a munkagép. Békés megyébe viszonylag kevés csapadék érkezett, akár már el is indulhattak volna a munkagépek, ha tegnap nem esik 10 mm eső. A térség a pocokinvázióiról híres, az idén is jelen voltak a rágcsálók a táblákban, de azért katasztrófáról szó sincs. Az elmúlt években ebben a száraz országrészben a korai búzák jöttek be. Ez sokakat arra tüzelt, hogy már szeptemberben elvessék a normál fajtabúzát. "Most ezeket a vetéseket látom a legcsúnyábbnak. Túl nagyra nőttek az enyhe télben, van ahol már az egy-két nóduszt is elérik. Ezeket rosszul érintette a télvégi fagy" - meséli benyomását a gyulai gazda. Egyébként a növények egészségi állapotát jónak ítéli.


Hajdú-Biharban viszont van némi belvíz, de Váncsodon csak a vetések 3%-át érinti. A többi részen akár dolgozni is lehetne a földeken. "Amit szerettünk volna elvégezni, az megtörtént február utolsó fagyos napjaiban: kint van a szilárd fejtrágya az őszi vetésen. A kalászosok állapota jó, azt a kevés repcét, amit láttam a környéken, szintén jónak mondanám" - összegez a gazdaság vezetője. Legközelebb a napraforgó és kukorica vetése jön április 10. tájékán, addigra biztosan alkalmas lesz a föld a magágy-készítésre.

"Gyúrjuk a sarat, de muszáj menni, már látom, hogy a búza 10 százalékán nem lesz idejében kint az első fejtrágya"

- ez már Bács-Kiskun megyében hangzik el. "Megint jön az eső és a lehűlés. A repcét még le tudtuk szórni műtrágyával, most jönne az árpa fejtrágyázása is, de a terület 10-20%-a belvízalatt áll. Működnek a szivattyúk, pedig nyáron de kellene ez a víz…" - sóhajt fel az ágazatvezető. Hercegszántón a kalászsosok gyomirtására már ősszel sor került, így a következő teendő már csak a kapások talaj-előkészítése lesz. Növény-egészségügyi gondok itt sincsenek. Volt egy kis pocokkár, de az ölyv- és a rókaállomány is nagy, elintézik természetes úton a kérdést.

Forrás: MTI, Oláh Tibor

"20 mm esőt kaptunk tegnap, és most is mondanak csapadékot. Eddig csak a búza és az árpa fejtrágyázásán vagyok túl. Gyomirtás csak később lesz. Április negyedikére tervezem a napraforgó elvetését, amint a föld engedi, megkezdem hozzá a talaj-előkészítést" - hangzik el Csongrád megyében, Makón. Heves megyében is megtörtént az első műtrágyázás, a két héttel ezelőtti fagy adott rá esélyt. Most, hogy kiengedett a föld, nagyon nedves, de belvíz szerencsére nincs. "A napraforgóvetést áprilisi közepére szoktuk tenni, addigra szerintem sikerülni is fog" - meséli terveit a nagyfügedi gazda, hozzátéve, hogy az őszi vetések állapota kifejezetten jó.

Zala megyében meglepően szikkadt a föld. Pákán még most is szórják a műtrágyát a búzára. Nagy a gazdaság, 2000 hektáros, van teendő bőven.

"És mi lesz, ha ezzel végeznek?" "Iszunk egy jó kis rozét…"

- mosolyodik el a gazda, tudván, hogy húsvét után várja csak a következő munka. Ősszel megvolt a kalászosok gyomirtása, a vetések növény-egészségügyi állapota is kiváló most. Ha felszárad a talaj, a napraforgó és kukorica vetéséhez fogják előkészíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14