Csúcsidőszak a műtrágyázásban

agrarszektor.hu
Gyakorlattá vált, hogy már az óév végén bevásárolnak a gazdák műtrágyából. Egyrészt ekkor már a kezükben van a területalapú támogatás 70 százaléka, csökkenthetik a vásárlással az adott évi adóalapjukat, és február végétől úgyis szükség lesz a műtrágyára. Tavalyhoz képest amennyit nőtt egyes termékek ára, annyit csökkent másoké.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2018 februárjában továbbra is a mészammon-salétrom (MAS) és az ammónium-nitrát volt a legkeresettebb műtrágya az AKI statisztikai jelentése szerint. Mindkettő forgalma az előző hónaphoz képest megélénkült, de jelentősebb mennyiség fogyott NPK 15:15:15-ből is. Évek óta megfigyelhető, hogy a műtrágyafélék iránti kereslet az év első három hónapjában, azon belül is általában márciusban a legnagyobb. Az idei évben felvásárolt volumen alapján a tavaszi időszakban a termelők nagyobb mennyiségű tápanyagot pótolnak a földeken, mint az őszi időszakban.

A műtrágya értékesítési ára a megfigyelt hónapban vegyesen alakult, a nagyobb forgalmú termékeké 1-3 százalékkal emelkedett, a többié azonban megközelítőleg ugyanennyivel csökkent. Az előző év azonos időszakához képest 2018 februárjában az ammónium-nitrát, a kálium-klorid és a NPK 15:15:15 átlagára 5-7 százalékkal nőtt, a többi műtrágyaféle ára pedig mintegy 8 százalékkal csökkent.

Forrás: AKI

Forrás: AKI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06