Rovarroham a szántókon - országos körkép

Agrárszektor
A búza a víznyomásos foltokban kipusztult, de országos léptékben kicsi a kár. Az állományok erősek, szépek, jó termést ígérnek. A repce sokkal heterogénebb állapotban van, és rovarok rohamozzák. Aki tavasszal nem regulátorozott, most rosszabbul áll. A tavaszi vetési munkák meglehetősen szétcsúsztak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A búza a víznyomásos foltokban kipusztult, de országos léptékben kicsi a kár. Körkérdésünk során a legnagyobb mértékű pusztulást Jász-Nagykun-Szolnok megyéből jelentették, ahol a kártérítési küszöb alatt, de 15 százalékot meghaladó mértékben fulladt meg a vetés. Öröm az ürömben, hogy a hagyományosan "pockosabb" Békés megyében idén a belvíz miatt visszaszorultak a rágcsálók. A korábbi hírek induló sárgarozsda-fertőzésről, helmitospórium és szeptória megjelenéséről szóltak, mostanra azonban úgy néz ki, hogy az első kezelés megállította a betegségek terjedését. Őszi árpán is észlelték a gazdák a helmintospóriumot, kellett a megfékezéséhez a fungicides permetezés - állítják egybehangzóan Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Vírusos fertőzést nem jeleztek a megkérdezett gazdaságokban.

Az őszi kalászosok fenológia állapotával összességében elégedettek voltak a termelők, ha májusban megjön az aranyat érő eső, szép termés lehet az idei.

 

Nem ilyen homogén a repceállomány az országban. A fenológiai állapotában nem csak az tükröződik vissza, hogy az ország északi vagy déli területein található-e a gazdaság, hanem a megelőző agrotechnika is nyomott hagyott. Ahol kétszer is regulátoroztak (ősszel és tavasszal), ott most erősebb, dúsabb az állomány, mint másutt. A hirtelen jött melegben ugyanis úgy ugrott meg a repce, hogy közben "elfelejtett" elágazódni. Nagyon eltérő mértékű az állományokat érő rovarnyomás is. Borsodban már kétszer is permeteztek a fénybogár ellen, és még csak bimbós a repce. Ormányosból keveset észleltek. Jász-Nagykun-Szolnok megyében most kezdődik a repcevirágzás, még csak egyszer védekeztek rovarok ellen.

Bács-Kiskun megyében már virágba borult a tábla, és szintén egy védekezésen vannak túl, mostanra egy kevés bundásbogár bukkant fel az állományban. Somogy megyében a virágzó repce közepes állapotú, eddig egy rovarölőt kapott, a gazdaság vezetője szerint még két védekezésre lehet szükség a becőormányosok ellen. Győr-Moson-Sopronban úgy ítélik meg, hogy

túl hirtelen jött a meleg a növénynek, még javában nyújtózkodna föl, miközben a virágzás már elindult. "Ez nem a normális fejlődési ütem" - jegyzi meg a cégvezető.

A tavasziak vetése azokon a területeken, ahol nem állt a víz, már javában zajlik. Megint olyan évünk van, amikor a mélyebb fekvésű táblák még nedvesek, míg a dombtetőn porzik a föld a vetőgép mögött. Mivel a napraforgó sokszor a rosszabb vízgazdálkodású területükre kerül, most ez is hozzájárul ahhoz, hogy a vetési sorrendben megelőzi a jobb földeket kapó kukorica. Mint arról már korábban is írtunk, a hosszabb tenyészidejű és alacsonyabb csírázási hőmérsékletű vetőmagok terjedésével a tengeri egyébként is egyre hajlamosabb hátrébb szorítani a napraforgót a vetési munkákban.

 

Jász-Nagykun-Szolnokmegyében a megkérdezett gazdaságban már végeztek is kukorica vetésével, míg a napraforgóé még csak most kezdődik. Szomorúan halljuk ugyanitt, hogy az olajtökből az utóbbi időben olyan túltermelés volt, hogy az idén már nem veti el a gazda, helyette is napraforgó kerül a földbe. Fejér megyében pontosan ugyanígy állnak a munkákkal. Itt egy tavalyi megfigyelését emlegeti fel a gazda: 90 hektáron olyan napraforgóbarkó-kártételt tapasztalt, hogy a területet kukoricával kellett felülvetnie. "Kevés volt a piacon a rovarölővel csávázott vetőmag…" - magyaráz a termelő. A másik megjegyzése a gyorsan száradó talajra vonatkozik: a napraforgót már 8 centi mélyre kellett letenni, hogy elég nedvességet kapjon a csírázáshoz, és ez lesz a helyzet a kukoricával is. "Az aszály miatt aggódunk már most…" - teszi hozzá.

Hajdú-Biharban - ahol a legtöbb gond volt a belvízzel - viszont még csak most fejezték be a terület előkészítését a vetéshez.

10 napos lemaradásban vagyunk. A belvíz miatt a magágy-készítés is csak háromszori nekifutásra sikerült, jóval több gázolajba kerül idén a talajművelés"

- jegyzi meg a gazda. Békés és Bács-Kiskun megyében szintén a csúszásra és a drágább talaj-előkészítésre panaszkodnak, de jobb ütemben haladnak: mindkét kapáskultúra fele már a földben van.

Borsodban a napraforgó tervezett területének harmadát, a kukoricának egytizedét vetették eddig el a megkérdezettek. Győr-Moson-Sopronban a kukoricavetés 30 százalékával végeztek eddig, Somogy megyében pedig a 20 százalékával, és a napraforgó már itt is a földben van. A somogyi lankákon sok gond van a vadakkal. "Orosz kölnivel csáváztuk a kukoricamagot" - állítja a gazda, és nem viccel: "10 napig nem bántja így a vaddisznó". A szokatlan módszer mellé említ még néhány szokásos gondot: a kukoricabarkó és a kukoricabogár imágójára kell majd a későbbiekben kiemelten figyelni ebben a megyében.

Összesítve: a belvíz korábbi mértékétől függően az országban eltérő ütemben halad a vetés, a kukoricaterületek java még hátra van. A földek ijesztő tempóban veszítik el nedvesség-tartalmukat. A kelesztő és herbicid-bemosó csapadékot sokan már nagyon várják.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06