Durván megnehezítheti a gazdák életét az időjárás

agrarszektor.hu
A múlt héten meleg, többnyire száraz időben lehetett haladni a hirtelen jött jó időben igencsak megszaporodott mezőgazdasági munkákkal, a következő napokban azonban kissé változékonyabbra fordul Magyarország időjárása. Továbbra is marad a meleg idő, de a napsütés mellett többször erősebben megnövekszik majd a gomolyfelhőzet, és záporokra, zivatarokra illetve esőre is lehet majd számítani. Mindössze a szerda, a péntek és a szombat ígérkezik csapadékmentesnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokat száradt a talaj felső 20 centiméteres rétege az elmúlt hét kora nyárias hőmérsékletű, többnyire száraz időjárása mellett. Számottevő mennyiségű csapadék csak kevés helyen hullott, az is a hét elején. A belvízzel elöntött területek nagysága tovább csökkent, a belvíz által nem érintett területeken pedig kimondottan száraz a felső talajréteg. Ugyanakkor lejjebb haladva egyre több a nedvesség, és 50 centiméteres mélység alatt már nincsen vízhiány. A meleg időnek köszönhetően a talaj hőmérséklete is folyamatosan emelkedik, a felső 20 centiméteren 14 és 19 fok között alakul. A jó időben rohamos fejlődésnek indult a vegetáció, a gyümölcsfák pedig komolyabb lehűlés illetve fagy nélkül vészelték át a virágzás időszakát - írja a met.hu.

Az előttünk álló héten a naposabb és felhősebb időszakok sűrűn váltják majd egymást, főként gomoly- és fátyolfelhők lesznek az égen. Szerdán már nem valószínű számottevő csapadék, csütörtökön a nap második felében azonban eléri Magyarországot egy újabb hidegfront, amelyhez kötődően ismét lesznek záporok, zivatarok, amely vasárnap ismét visszatér. Összességében csapadéknyom és 15 milliméter közötti csapadékra lehet számítani, a záporos jelleg miatt elég változó területi eloszlásban. Ugyanakkor intenzívebb zivatarokból lokálisan ennél több is hullhat.

Szerdán a déli, kora délutáni órákban megélénkül majd a szél, csütörtökön pedig kimondottan szeles időre lehet számítani. Permetezésre a kora délelőtti illetve késő délutáni, esti órák mellett a pénteki, valamint a keleti országrészben a szombati nap lesz a leginkább kedvező. A hőmérséklet az átvonuló hidegfrontok ellenére is a sokévi átlag fölött alakul majd. Átmeneti, néhány fokos lehűlés pénteken valószínű, a többi napon maradnak a nyárias hőmérsékleti értékek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06