Nagy lesz a kereslet zöldtrágyanövényekre

agrarszektor.hu
Nagy fejlődési potenciált lát a magyar mezőgazdaságban az osztrák RWA AG. Magyar leányvállalata, az RWA Magyarország Kft. folyamatosan bővíti vetőmag-portfólióját, illetve termelői partnerhálózatát, terménytároló kapacitásait és a tevékenységi körét. Eközben nemcsak a meglévő telephelyeket korszerűsítik és bővítik, de egy zöldmezős beruházásba is belevágtak Csongrádon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Évente több mint 5 ezer tonna Magyarországon megtermelt vetőmagot dolgozunk fel. A támogatási előírások változása idén nagy kilengést okozott a szójavetőmag piacán, és erősen kihat majd a zöldtrágyanövények forgalmára is. A felkészülést már tavaly elkezdtük a helyzetre, ezzel együtt aki későn ébred,lemaradhat az olyan népszerű keverékekről, mint a mustár-olajretek páros" - int Bene László, az RWA Kft. ügyvezetője. A magyar cég a Raiffeisen Ware Austria leányvállalataként első kézből jut hozzá újonnan nemesített fajtákhoz. Magyarországon összesen 16 faj 80 fajtáját állítják elő több mint 4 ezer hektáron. Az idei szezon újdonsága a Bernstein búza lesz.

Virágzó bíborhere idén májusban, Nógrád megyében (MTI Fotó: Komka Péter)

"Tulajdonképpen minden igényt ki tudunk elégíteni a fajtaszortimentünkkel. Akár bőtermő, akár minőségi búzára van szüksége a piacnak, mindkettővel tudunk szolgálni, akár mindkét feltételnek egyszerre is megfelelnek ezek az új genetikák. A kiváló malmi minőségben azonban hosszabb távon több fantáziát látunk. Az is nagyon fontos, hogy a nemesítés kövesse a változó klíma kihívásait" - magyaráz a cégvezető. Az osztrák gazdák tulajdonában lévő vállalkozás portfóliójában erős a szója-, borsó- és hibridrepce-vetőmagkínálat, széles szortimenttel rendelkeznek aprómagokból, és a legnagyobb piaci szereplők az olajtök vetőmagpiacán.

Bene László örömmel adja hírül, hogy újabb jelentős fejlesztést sikerült végrehajtania a cégnek Magyarországon. Csongrádon készült el zöldmezős beruházás keretében a délkelet-magyarországi telephelyük. A 3 hektáros területen irodaház, terménytárolók, 7000 tonna mag befogására alkalmas síktároló és silók épültek. Ezek már fogadni tudják a nyári vetésűek termését. A cég igyekszik teljes körűen kiszolgálni partnereit, ezért a növényvédő szerek és műtrágyák tárolására 700 négyzetméteren inputanyagraktárakat létesített. Szeptemberre elkészül a tavaszi vetésű kultúrákat fogadni tudó garatrendszer, tisztító és szárító kapacitás is. Tevékenységi körükbe beépítették a gázolaj-értékesítést is.

"Országos lefedettséggel, 20 területi képviselővel dolgozunk. Terménytároló kapacitásunk az 1990-es évek vége óta 15 ezer tonnáról közel 40 ezer tonnára bővült. Az elmúlt években több milliárd forintot invesztáltunk a meglévő telephelyek korszerűsítésébe és bővítésébe, de nagyon örülünk a mostani zöldmezős beruházásnak. Azt bizonyítja számunkra, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődési kilátásait tőlünk nyugatabbra is kedvezőnek ítélik" - összegez Bene László.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?