Szerbiának jobb éve lesz idén szójából

Agrárszektor
Szerbia idén 567 ezer tonna szójababot takaríthat be, ami messze nem történelmi rekord, de a tavalyi aszályos és nagyon rosszul sikerült évnél mindenképpen jobbat várnak a COCEREAL elemzői. Június közepén 567 ezer tonnára becsülték a kilátásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei év máris tartogatott néhány időjárási meglepést, és a szeptember még nagyon messze van. A tavalyi év azonban olyan katasztrofálisan sikerült Szerbiában, hogy attól csak jobb jöhet - a COCEREAL szerint 23 százalékkal nőhet Európa második legnagyobb kibocsátójának szójatermelése (a legnagyobb Ukrajna). Az utóbbi években a szerbek 150 és 200 ezer hektár közötti termőterületen vetették el ezt az olajos növényt. 2015-ben volt a csúcs, azt követően hol az időjárás, hol a világpiaci árak vették el a gazdák termelési kedvét. A legnagyobb átlaghozam eddig országos léptékben a 3,5 t/ha volt, de reálisan 3,3 t/ha az, ami megcélozható az országban. Idén összesen 567 ezer tonna össztermést takaríthatnak be déli szomszédaink.

 

Magyarország számára fontos a szerb termés, mert rendszeresen importálunk innen szójababot. Szerbia elvileg éppúgy tagja a Duna Szója Szövetségnek, mint Ukrajna, de sajnos éppen ennyire megbízhatatlan az innen érkező áru GMO-mentessége is. Az ottani mezőgazdasági minisztérium illetékesei a délvidéki termőföldekről vett 49 szójamintából 45-öt génmódosítottnak találtak 2014-ben. Viszont e két országon kívül nincs más a kontinensen, amelyiknek exportálható árufeleslege lenne ebből a termékből. Ukrajna egyébként  folyamatosan bővíti növényolajipari kapacitásait, és igyekszik a szóját is egyre inkább olaj formájában piacra dobni - elősorban Kína felé.

EZ IS ÉRDEKELHET
A COCEREAL június közepén az európai szójababtermést 2,8 millió tonnára becsülte, ami 4 százalékkal haladná meg a tavalyit. A becslés az elvetett területre és az elmúlt évek átlaghozamaira épül, az időjárási kilengéseket nem veheti figyelembe. A világ egészében viszont 3 százalékkal kevesebb termés várható (főként Argentína gyenge eredménye miatt), miközben a növényolajipari felhasználás ugyanennyivel nő. A kereslet-kínálat törvényei szerint ennek meg kell jelennie a szója árában is, noha jelenleg éppen egy csökkenő trend kellős közepén vagyunk. A déli féltekén a brazilok ugyanis mindenkori rekordot döntöttek a 118 millió tonnás terméssel, és ezzel valószínűleg maguk mögé utasítják az eddig világelsőnek számító USA-t is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?