Nagy István: hektáronként 8-10 tonnás termés kell búzából

MTI
Az agrártárca költségvetésének struktúráját teljesen át kell értékelni Nagy István agrárminiszter szerint az egyre nagyobb méretű verseny miatt. Úgy vélte, búzából el kell érni a 8-10 tonnás hektáronkénti termésátlagot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tudásalapú fejlesztés, és a kutatás támogatása egyaránt fontosak az agráriumban is - mondta Nagy István agárminiszter a Vas megyei Vassurányban a helyi agrárkamara búzafajta-bemutatóján. A szaktárca vezetője szerint a világban minden területen olyan mértékű verseny zajlik, hogy a tárca költségvetésének struktúráját is teljesen át kell értékelni. 

Hiába rendelkezik Magyarország megfelelő potenciállal a fajtanemesítésben, a kutatóintézetek mégis sokszor filléres gondokkal küzdenek. Az egyik legnagyobb feladat, hogy például búzából 8-10 tonnás hektáronkénti termés és kiváló minőség legyen.

A világban évente 2,4 százalékkal kellene növelni a termelés mennyiségét, a növekedés viszont napjainkban mindössze 0,9 százalékos. Ugyanakkor a klímaváltozást és annak hatásait is figyelembe kell venni. Olyan új bőtermő fajtákra van szükség, amelyek elviselik a szélsőséges időjárási körülményeket, tűrik a szárazságot, ellenállóbbak a betegségekkel szemben és jobban képesek hasznosítani a talajban lévő tápanyagokat, például a nitrogént és a foszfort - hangsúlyozta az agrárminiszter. 

MTI Fotó: Mónus Márton

Magyarország továbbra is tartja magát a GMO-mentességhez, a precíziós növénynemesítés azonban megkerülhetetlen, amely a miniszter szerint nem egyenlő a genetikailag módosított növények (GMO) előállításával. A precíziós növénynemesítésnél a növények génállományának és alapvető jellemzőinek megváltoztatása nélkül próbálnak meg olyan egyedeket létrehozni, amelyek jobban megfelelnek a természeti környezet gyors változásainak. 

Húsz éven belül egymillió hektárra kellene emelni az öntözött területek nagyságát - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Jelenleg ugyanis ennek csak a töredékét, 80-100 ezer hektárt teszik ki az öntözött földek.

A gabona ára várhatóan emelkedni fog a piacon, ami a termelők számára kedvező - közölte Petőházi Tamás. Ez a különböző világgazdasági hatásoknak köszönhető, mint például az energiaárak emelkedése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?