Fejlesztés indult a visszakövethető és jól tárolható kertészeti termékekért

agrarszektor.hu
A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem, Magyarország legnagyobb agráregyeteme. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági kérdésekre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hazánk klimatikus adottságai és a talaj összetétele kiemelkedő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs termesztését teszi lehetővé. A kedvező tényezők ellenére azonban az ágazat még távol áll attól, hogy húzóerő lehessen, pedig nemzetgazdasági szinten mérhető lehetőségek rejlenek benne. Éppen ezért, érthető, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységek egyik kiemelt területévé válik az ágazat fejlesztése. A most induló, a Szent István Egyetem által jegyzett fejlesztési projekt olyan kulcsproblémák megoldását tűzte ki célul, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása. A kutatások javarészt az egyetemen folynak majd, többek között azokon a modern laboratóriumi eszközökön és berendezéseken, melyekhez a pályázatnak köszönhetően juthat hozzá az intézmény.

A program első felében egy olyan adatbázist terveznek létrehozni talaj-, zöldség- és gyümölcsminták elemzéséből, melynek segítségével a kertészeti termékek származási helye beazonosíthatóvá válik. Ezen kívül a különböző termőterületeken vizsgálni fogják a növényvédő szerek maradványainak mértékét, a mikrobiológiai diverzitást és a növények beltartalmi jellemzőit is. A projekt második szakaszában a tárolástechnológiai fejlesztések jutnak majd főszerephez, emellett pedig élelmiszerbiztonsági kutatásokat, fogyasztói magatartásra vonatkozó vizsgálatokat is folytatnak. A kétéves, pályázati finanszírozású projekt zárásaként egy olyan, térinformatikai alapokon nyugvó adatbázis jön létre, melyben földrajzi azonosító alapján visszakövethetőek lesznek az egyes termékek jellemzői. Ezzel a komplex fejlesztéssel csökkenthetőek lesznek az élelmiszercsalások, javulhat a minőség és a hozzáadott érték hányada, valamint hosszú távon az ágazat versenyképessége is növekedésnek indulhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14