Minden várakozást alulmúlt az argentin kukoricatermés

agrarszektor.hu
Az argentin kukoricaterméssel kapcsolatban a korábbi becsléseit is lefelé korrigálta az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA), holott azok már korábban is azt sugallták: katasztrofális lesz az idei termés. Az aszály ott is elvitte a megszokott hozam 22 százalékát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Argentínában a futó, 2017/18 gazdasági évben a korábbi becslésnél is 1 millió tonnával kevesebb, 32 millió tonna lehet a betakarított kukorica mennyisége. Az adat már-már biztosra vehető, hiszen július végére a termőterület 90 százalékán befejezték az aratást. Már csak a kései vetések betakarítása zajlik, ezeket erősen megviselte a nyári aszály. A 2017/18-as gazdasági évben így is 22 millió tonna tengeri hagyhatja el Argentínát. Ez 2 millió tonnával kevesebb annál, mint amire az USDA előzetesen számított, ami a belső felhasználás (10 millió tonna) emelkedésének is betudható.

Aszálysújtotta állomány

Jövőre a belső igények tovább nőhetnek, elérve a 13 millió tonnát, ami az állatállomány növekedésére és a bioetanolipar erősödésére vezethető vissza. Az állatfajok közül a marhatartás expanziója a legszembetűnőbb, míg a sertés- és baromfiszektor a jelek szerint elérte a termelési plafont. A bioetanolipar lassabban, de kitartóan növekszik. Tavaly a szektor kukoricaigénye már elérte az 1,4 millió tonnát, ami idén 200 ezer tonnával tovább  növekedhet. Ennak hátterében a hajtóanyag-szükséglet emelkedése áll. Az iparág gyakorlatilag hat év alatt növelte kukoricaigényét a nulláról 1,6 millió tonnára.

Az első előrejelzések már a 2018/19-es gazdasági évre is megszülettek, sőt pontosításra is kerültek. E szerint  Argentínában az ősszel nagyobb területen kerülhet földbe a mag, és a betakarított mennyiség is emelkedni fog. Míg ugyanis az idén 150-200 ezer hektárt be sem tudtak takarítani az argentinok az aszály okozta károk miat, addig jövőre jobbak az időjárási kilátások. A kezdődő új szezon átlagos évjáratnak ígérkezik (noha egyes meteorológiai előrejelzések az El Nino okozta esőzéseket sem zárják ki). A 2019-ben betakarítható terület nagyságát így az elemzők 5,3 millió hektárra teszik, a betakarított kukorica mennyisége pedig ismét a megszokott 41,5 millió tonna körülire emelkedhet. Az exportálható mag mennyisége pedig 28 millió tonnára ugrik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06