Meglepő adat: hová tűnt 130 ezer hektár kukorica?

agrarszektor.hu
A legutolsó hivatalos előrejelzés szerint 130 ezer hektárnyival csökkent a kukorica vetésterülete Magyarországon a tavaly őszi, illetve tavaszi adatokhoz képest. A meglepő változás oka mindössze annyi, hogy míg eddig bevallásos alapon határozták meg az országban a gabona vetésterületét, most már hivatalos adatok alapján teszik azt. Többek között erről volt szó a Kelet-magyarországi Agrárfórumon Hajdúböszörményben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei már a második év, hogy a kukorica globális készletmennyisége csökken, és 2018-ban is alacsonyabb termésmennyiség - 1,05 milliárd tonna - várható, mint amennyi a felhasználás mértéke - közölte Bidló Gábor, a Budagabona Kft. ügyvezető igazgatója. Magyarországon az utóbbi években jellemzően 1 millió hektár körül volt a kukorica vetésterülete, a legfrissebb adatok szerint azonban 130 ezer hektárnyival kevesebb jelenleg a vetésterület, mint amit tavaly ősszel, illetve tavasszal lejelentettek. Ennek valószínűleg az az oka, hogy eddig a gazdák bevallásai alapján határozták meg a területek nagyságát, most azonban a hivatalosan bejelentett földterületek alapján úgy tűnik, eltűnt több mint 100 ezer hektár kukorica. Ez azt is jelentheti, hogy van 10 százaléknyi terület, amely sehova sem jelentettek le - mondta az ügyvezető igazgató.
  
Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint meglepő az új adat a kukorica vetésterületével kapcsolatban, elmondása szerint ők ugyanis rekordközeli termésmennyiséget várnak idén. Ugyanez igaz Romániára és Bulgáriára is, az előzetes adatok alapján ugyanis ott is magas lesz a kukorica termésmennyisége. A cégnél felhasznált kukorica 25 százalékából lesz társtermék, és mivel a Hungrana idén csatlakozott a Nemzeti Fehérjeprogramhoz, az a cél, hogy minél több kukorica maradjon Magyarországon.

Reng Zoltán

Jelentősen megváltozott a búza globális helyzete az elmúlt a hetekben, amely döntően a szárazságnak, és a hosszú csapadékmentes heteknek köszönhető - emelte ki Bidló Gábor. Jelenleg a világ északi felén látványos termésmennyiség-csökkenés tapasztalható, és több év után most először úgy tűnik, hogy a globális termelés mennyisége nem fogja meghaladni a felhasználást, ami azt jelenti, hogy vége van a korábbi évek készletfelhalmozásának. Ehhez mérten jelenleg folyamatosan emelkedik a búza ára. Az Európai Unióban sem túl rózsás a helyzet, 2018-ban ugyanis mintegy 21 százalékkal kevesebb volt a betakarított búza mennyisége, mint 2017-ben. Németországban és Franciaországban volt a leglátványosabb a változás, 20,8 és 13,6 százalékkal kevesebbre becsülik a termésmennyiséget a tavalyi évhez képest - tájékoztatott a szakember. 

Wágner József, Reng Zoltán, Makai Szabolcs, Csáti Tamás, Ádám Jenő, Bidló Gábor (balró)

A Karád Agrár Kft. tulajdonosa, Csáti Tamás szerint idén a legfontosabb prioritás a búzával kapcsolatban az, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre Magyarországon a belföldi piac számára, a kereskedők legfőbb feladata pedig, hogy a raktárkapacitásaik folyamatosan fel legyenek töltve. Problémát okozhat azonban az export, főleg akkor, ha a lengyel és az olasz piac is beindul, mert akár 230 eurós ár is lehet tonnánként. A szakember biztos abban, hogy az árak emelkedni fognak, de valószínűleg csak addig, amíg a keresletet ki nem elégítik. Pozitív lehet azonban a magyar mezőgazdaság számára, hogy Németország és Olaszország nagyon sok búzát vásárol majd idén, ha pedig ezt a gazdák időben kihasználják, akkor akár extraprofitra is szert tehetnek. 

Csáti Tamás

Ha a takarmánypiacot nézzük, akkor érzékelhető, hogy jelentősen megváltoztak a vevői igények az elmúlt években, ami azt jelenti, hogy egyre több gazda szeretné, hogy fixálva legyenek a takarmányárak - közölte Makai Szabolcs, a Cargill Takarmány Zrt. elnök-vezérigazgatója. A cég takarmánybúzából készíti a takarmányokat, nem éri meg ugyanis számukra, hogy malmi búzát használjanak. 

Makai Szabolcs

A talaj sokkal nagyobb figyelmet érdemel, Magyarországon ugyanis egyre jobban savanyodnak a talajok, és ez komoly minőségbeli romlást okozhat a búza- és a kukoricapiacon egyaránt - hangsúlyozta Wágner József, a Carmeuse Hungária Kft. mezőgazdasági üzletfejlesztője. A talaj meszezése jó opció lehet a talaj és a gazdálkodás minőségének javítása érdekében, ez azonban olyan folyamat, amelyet hosszú távra kell tervezni. Habár az utóbbi évek időjárása nem kedvez a talajoknak Magyarországon, elő lehet készíteni őket arra, hogy több vizet tartsanak meg, és jobban viseljék a szélsőséges időjárási körülményeket - tette hozzá.

Wágner József

Idén nagyon sok területen volt belvíz az országban, ezért a vízgazdálkodás kérdésének az egyik legfontosabbnak kellene lennie - hangsúlyozta Ádám Jenő, az Ádám és Társa Kft. ügyvezető igazgatója. Az is lényeges, hogy ne csak 100 ezer hektáron legyen öntözés, hanem sokkal többön. A szakember úgy véli, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jó minőségű búza legyen Magyarországon, amit jó áron el lehet adni.

A mostani betakarítási adatok azt mutatják, hogy sok a gyenge minőségű búza, aminek az az oka, hogy sok gazda megvárja, hogy a helyén száradjon meg a gabona, ha pedig váratlanul jön egy csapadékos idő, akkor tönkreteszi a minőséget. Ádám Jenő szerint fontos a jó betárolás, ami azt jelenti, hogy hűtve tároljunk, egészítsük ki fertőtlenítéssel és így akár a toxinmennyiséget is csökkenthetjük.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?