Hamarabb is lekerülhet a másodvetés? Magyarország halogatja a döntést

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság újabb könnyítésekről döntött a zöldítési előírások terén. A cél most is az állatok takarmánybázisának megteremtése volt. A probléma elsősorban az észak-nyugati tagállamokat érinti, mégis van néhány előírás, amin a magyarok is szívesen módosítanának.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Bizottság a következő változtatásokat tette a zöldítés terén:

  • Az a másodvetés, amelyik a takarmányellátást szolgálja, tisztán is elvethető, nem kötelező magkeverék használata.
  • A kéthónapos területen tartás kötelezettségét le lehet rövidíteni annak érdekében, hogy az árpa- vagy búzavetés időben megtörténhessen.
  • A búza- vagy árpavetéseket is lehet másodvetésként, illetve legeltetésre használni.
  • A parlagterületek kaszálása és legeltetése nemcsak a balti államokban, Lengyelországban, Dániában, Finnországban és Svédországban megengedett, hanem kiterjesztették Franciaországra is.

A fenti könnyítések visszamenőlegesen is érvényesek, tehát a már elvetett zöldtrágyanövényekre is vonatkoznak. A brüsszeli döntés nem kötelező érvényű az egyes tagállamokra, csupán egy lehetőség, amivel élni lehet. Hazánkban a zöldtrágyanövényeknek 60 napon át kell a területen maradniuk, mielőtt betárcsázásra kerülnek. Utánuk jellemzően már csak tavasszal vethető főnövény. A kivételes szabály azonban most lehetőséget adna egy búzavetésre is a zöldítést célzó állomány után. A magyar kormány egyelőre nem hozott döntést a kérdésben.

Brüsszel engedélyezte a területalapú támogatás 70 százalékának és a vidékfejlesztési pénzek 85 százalékának előlegként való kifezetését is október közepétől. A javaslatok formális megszavazása még hátra van, de ettől már nem várható szabálymódosulás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06