Egy sikeres példa a szőlő növényvédelmére

agrarszektor.hu
A növényvédelmi bemutatóra augusztus elején, Balatonbogláron került sor. A rendezvényt az Arysta Kft. szervezte, de a BASF és a Kwizda készítményeit is alkalmazták az egyes kezelésekben. A kísérlet alanya egy Cabernet sauvignon szőlő volt. A parcella a kidolgozott technológia szerint minden egyes permetezéssel speciális készítményeket is kapott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az első kezelésre május 7-én került sor, ekkor a mankoceb hatóanyagú Micozebe DG-t és a kedvező szemcsenagyságú elemi ként tartalmazó Necator Plust juttatták ki gombás betegségek ellen. A virágzás és kötődés elősegítésére az első kombinációban a BoZiMo bór-, cink- és molibdéntartalmú lombtrágya szolgált. A szőlőmoly lárvái ellen a Strip 10-et (Kwizda) használták, a permetlében lévő hatóanyagok jobb terülését és megtapadását a Silwet Star hatásfokozóval segítették.

A fürtmegnyúlás idején, május 22-én került sor a második kezelésre, akkor a Sercadis (BASF) gombaölő szert az előző készítményekkel együtt juttatták ki, kiegészítve még foszforossavat tartalmazó lombtrágyával (Phos 60) és az algaalapú Goëmar BM 86 biostimulátorral. A biostimulátor a növényi hormonokon kívül tápanyagokat is tartalmaz, stresszoldásra, a kötődés fokozására is alkalmas. A megfelelő hatás eléréséhez folyamatosan kell kijuttatni (három alkalommal egy vegetációban), és káliumtúlsúlyos lombtrágyával lehet támogatni.

Kedvelt fajta

Május 31-én kezdett virágozni a szőlő, akkor a folpet hatóanyagú Graffiti 800 WG és a cimoxanil hatóanyagú Etna 45 WG, a tebukonazol hatóanyagú Spekfree, valamint Necator Plus került a permetlébe, amiből a hatásfokozó és a biostimulátor sem maradt ki. Ezzel a kombinációval nemcsak a lisztharmat és a peronoszpóra, hanem a botritisz ellen is védekeztek.

Virágzás után ismét Phos 60 lombtrágya, biostimulátor és a kontakt hatóanyagú készítmények kijuttatása következett, de akkor már a rézhidroxidot (Copernico HiBio) használták peronoszpóra és orbánc ellen. A készítmény előnye, hogy kedvező benne a fémrézarány és nem érzékeny a permetlé kémhatására. A Phos 60-ban lévő foszforossav a növény saját védekező reakcióit indítja be. Ennek következménye többek között a sejtfalak megvastagodása, a ligninszintézis fokozódása, amely elsősorban a peronoszpórával szemben segítség a növény számára.

A bogyónövekedés idején fontos védőréteggel bevonni a fejlődő bogyók felületét a szürkepenész ellen, erre a pirimetanil hatóanyagú Pyrus készítményt alkalmazták. Később a lisztharmat elleni szereket kénnel és a jobb tapadás érdekélben Silwettel együtt juttatták ki. A záró permetezésre elég volt ként és rezet használni. A technológia tökéletes védelmet biztosított ebben a fertőzés veszélyes időszakban is.

Az Arysta-termékek nemcsak hatékonynak bizonyultak, de ár-érték arányban is kiváló megoldást nyújtanak a termelők számára. Az ajánlott technológia erőssége, hogy a hagyományos technológiai elemeken túl a biostimulátorokra is épít.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?