Így védhető a dió a burokfúrólégy ellen!

agrarszektor.hu
A dión közel ötven betegség és kórokozó jöhet számításba. Ebből persze csak néhány okozhat komolyabb károkat. A károkozók között van nyugati dióburok-fúrólégy ami idén is megnehezítette a termelők munkáját. A jól időzített védekezés egyre nagyobb jelentőséggel bír.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A dióültetvények eredményességét többek között a termőterület a fajta és a művelési rendszer optimális megválasztása határozza meg, mindezek mellett a hatékony növényvédelem egyre szükségszerűbb. Volt idő, mikor a diót a könnyen termeszthető gyümölcsök között tartották számon. Ma már korántsem olyan egyszerű a termesztése, hiszen számos nehezítő körülmény köztük a nyugati dióburok-fúrólégy is jelentősen befolyásolja a terméseredményeket. A növényvédelmi kihívások ellenére a termőterület dinamikusan növekszik, jelenleg 7130 hektáron termelnek diót.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Termelői tapasztalatok szerint a dió rendkívül érzékeny az időjárás változásaira. A tavaszi időszak kedvező volt a csonthéjas gyümölcsnek, de a virágzás időszakában a gyors felmelegedés nem kedvezett az ültetvényeknek. Jónak mondható a diótermés, amikor hektáronként két tonnát takarítanak be, a közepes termés másfél tonnát jelent.

A termelőknek egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezésre, ugyanis akár a diótermés fele is odaveszhet miatta. Az Amerikából behurcolt kártevő a legtöbb európai országban már elterjedt, hazánkba hat évvel ezelőtt került be. A fúrólégy lárvái a dió termésburka alatt fejlődnek ki. A károsítás hatására a termésburok elfeketedik, majd pépessé válik, idővel rátapad a dió csonthéjára, emiatt fogyasztásra alkalmatlanná válik. A rovar által megkárosított termés idő előtt lehullik a fáról. Az érés korai szakaszában megtámadott dió kisebb méretű lesz, csonthéján foltok láthatóak, amely minőségi romlást idéz elő. Kártétele összetéveszthető a dió baktériumos megbetegedésével. Ha a légy nyüvei még a burokban vannak, akkor persze könnyebb az azonosítás.

A fúrólégynek évente egy nemzedéke fejlődik, rajzása július közepétől egészen október közepéig eltarthat. Országos szintű kiirtására aligha van lehetőség, de terjedése megfelelő módszerekkel korlátozható, illetve időben kell felkészülni a védekezésre.

A kártevő ellen engedélyezett készítmények:
- Karate Zeon 5 CS
- Calypso 480 SC
- Mospilan 20 SG

Egy védekezés költsége hektáronként 25 ezer forint is lehet, és ott, ahol a kártevő már a korábbi években is pusztított, háromszori vegyszerezésre is szükség lehet a tenyészidőszakban. Diófák a házi kertekben, ültetvényekben, közterületeken egyaránt vannak, ez elősegíti a rovar gyors terjedését és felszaporodását. Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba. Ez megakadályozható a talaj fóliatakarásával, továbbá a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok égetéssel történő megsemmisítésével.

EZ IS ÉRDEKELHET

A diótermesztést nehezítő körülmények ellenére nagyon jelentős árváltozások a nagytételben történő értékesítés esetében nem figyelhető meg. A héjas dió termelői ára 200-350 forint körüli kilónkénti áron mozog, míg a tört dió 1500-2000 forintos áron értékesíthető. Természetesen a piacokon, áruházláncokban ennél jóval magasabb árakkal találkozhatnak a vásárlók. A Budapesti Nagybani Piacon a dióbél minimum ára 2500 forint kilogrammonként a maximum pedig háromezer forint.

A magyar dió kifejezetten keresett termék külföldön is. A héjas dió exportja az elmúlt években 1,5-2,5 ezer tonna között alakult, míg a dióbélkivitel 1,7-2,2 ezer tonnát tett ki. Ezek együttes értéke 4,5-6,5 milliárd forint között volt. Mivel a hazai fajták a konkurens országokban termesztetteknél korábban érnek, így a honi gyümölcs igazi réspiaci árunak minősül.

Gervai Péter

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03