JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A kormányközeli lap értesülése szerint 60-65 ezer tonna szilvát takaríthatnak be idén a gazdálkodók. Az időjárás kedvezett mindenféle gyümölcsnek, ezért bőséges a kínálat ebből a csonthéjasból is. Éppen ezért előfordult, hogy a felvásárlók kilónként mindössze 30-40 forintos árat ajánlottak a szilváért a gazdáknak. A friss gyümölcsöt pedig 300 forint alatti áron kínálják a standokon. Az étkezési célra leszedett szilva mennyisége a termés alig 30 százalékára tehető az országban, a 70 százaléka a pálinkafőzdékben köt ki. Lekvár vagy befőtt formájában szinte csak a házilag eltett dunsztos üvegekben lelhető fel ez a gyümölcs.
Velünk ellentétben Franciaországban nagy kultúrája van a friss étkezési szilva fogyasztásának. A Fruitveb szakmai igazgatója, Hunyadi István úgy véli, hogy ez itthon is megteremthető lenne, de ehhez az ültetvények korszerűsítésére, intenzifikálására és fogyasztásösztönző kampányokra is szükség lenne. A szakember szerint van még tere a szilvafeldolgozás növelésének is. Ebben az esetben az ágazati szereplőknek az ipar képviselőivel kellene egyeztetniük, hogy mire van szükségük. A technológia magasabb szintre emelése persze ekkor sem megkerülhető.