JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A világ egyre megszállottabban keresi azokat a technológiákat, amelyekkel a mezőgazdasági alapanyagok és az élelmiszerek fenntarhtaó módon állíthatók elő - írja a www.independent.ie. Írországban és az Egyesült Királyságban is intenízv kísérletek folynak annak felderítésére, hogyan lehetne hatékonyabban és kíméletesebben felhasználni a természeti erőforrásokat..
Egy brit cég olyan technológiát alakított ki, amely lehetővé teszi, hogy a környezeti tényezők és a hőmérséklet szabályozásával mindössze nyolc nap teljen el a vetéstől a betakarításig, és ez a folyamat ciklusosan egész évben meisméelhető legyen. A módszerben nem talajt, hanem tápfolyadékokat használnak. Ez azt jelenti, hogy a növény nem a talajban (azaz nem földben) növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban. Kutatók lehetségesnek tartják, hogy ezzel az eljárással akár 400-500-szor nagyobb termést lehessen betakarítani, mint eddig.
Az új technológiával például a kimagaslóan jó minőségű írországi gyepeken folytatnak kísérleteket. Ezek arra irányulnak, hogyan lehet a termelést minél nagyobb mértékben függetleníteni az időjárástól, és a termésmennyiség növelése mellett csökkenteni a termelési költségeket.
A fenntarthatóság jegyében az állattenyésztésben is folynak kísérletek arra, hogyan lehet felfogni a szarvasmarhák által kibocsátott metángázt, illetve széndioxidot, amelyet később üzemanyag-előállításhoz lehetne felhasználni. Az emésztőgázok felfogása mellett olyan technológia kidolgozását is tervezik, amellyel kinyerhetővé válik az energia az állati trágyából.