Jobb ára lesz jövőre a repcének? Helyzetkép egy aszályos ősz után

Agrárszektor
Sok a ritkás repcetábla, az aszályos ősz és a rovarinvázió ott hagyta rajtuk a nyomát. A búza állapota néhol ennél is silányabb. Idén sok múlott azon, hogy azt az egy-két időablakot, ami a magágykészítésre és vetésre rendelkezésre állt, ki tudták-e használni a gazdaságok, volt-e megfelelő gépparkjuk hozzá. Ám a természet csodákra képes, még semmi sincs veszve. Győr-Moson-Sopron, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Somogy megyében érdeklődtünk, milyennek látják az őszi vetésű állományokat - a búzát is beleértve - a szaktanácsadók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Három egymást követő gyenge évjárat után úgy tűnik, elment a német gazdák kedve a repcetermesztéstől: 18 százalékkal csökkent idén az elvetett terület nagysága a tavalyihoz képest. Visszaesett azoknak a gazdaságoknak is a száma, amelyek egyáltalán foglalkoznak ezzel az olajos magvú növénnyel - ezen a  téren 13 százalékos a zsugorodás mértéke. Mindehhez jön a rossz hír: a száraz ősz sem kedvezett a kikelő vetésnek, emiatt 114 500 hektárt máris kitárcsáztak Németországban. Gyakorlatilag minden nyolcadik gazdaságban arról számoltak be, hogy lemondtak egy-egy rosszul fejlődő tábláról. Ez azt vetíti előre, hogy 2019-ben 900 ezer hektár alá esik a németországi repcevetésterület, ami óriási veszteség lenne, tekintve, hogy idén még csaknem 1 millió 300 ezer hektárról került le a növény. Eközben Franciaországban mintegy 10 százalékkal csökkent a tavaly még majdem 1 millió 500 ezer hektáros vetésterület, a lengyeleknél is hasonló mértékű a zsugorodás a korábbi 830 ezer hektárhoz képest. Vagyis úgy tűnik, kifejezetten repcehiányos évnek nézünk majd elébe, ami jót tehet a mag jövő évi piaci árának.

De vajon profitálhatunk ebből a helyzetből úgy, ahogyan idén a nyugat-európainál jobb gabonatermésünkből?  Augusztusban a hazai fő repcetermő területeken 40-60 mm csapadék esett, amit ha meg tudtak előzni a vetéssel, akkor szépen kelt a tábla. Szeptemberben a  Dunától nyugatra 100 mm eső áztatta a talajokat, míg attól keletre csak 20-30 mm esett. Az ország nagy részén októberben mindössze 20 mm csapadék hullott, a novemberi esők pedig alig néhány napja érkeztek meg. Hogy mennyire ki vannak száradva a talajok, azt jól érzékelteti a november 19-i OMSZ-térkép is.

"Nem sok esőtt kaptunk augusztus végétől mostanáig. A repcetáblák ezzel együtt tűrhető állapotban vannak, a gabonavetésekben nagyobb károkat látok" - számol be egy Somogy megyei szaktanácsadó, aki 5000 hektárra lát rá. Szerinte a szántásos talajműveléssel annyi vizet veszítenek a talajok, amit ma már nem lenne szabad megengedni magunknak. Óriási hiba az a fajta "költségtakarékos" szemlélet is, ami a legolcsóbb másodvetésű magkeveréket ennyire elterjedtté tette az országban. A mustár-olajretek páros valóságos inkubátora a szintén keresztes virágú repce kártevőinek. Mivel a vetőmagnak csak egy része lehetett rovarölő szerrel csávázva, a termelőknek idén óriási repcebolha- és repcedarázs gradációval kellett küzdeniük a meleg őszben. Ráaádsul a preemergens gyomirtók is rosszul hatottak, így a gyengén kelt állományok egyszerre szenvedtek a szomjúságtól és a kártevőktől.

Sok a gyenge, ritkás tábla
"Repcedarázsból négyzetméterenként 25-30 imágót számoltam meg, repcebolhából pedig tövenként akár 50-et is. Háromszor is védekezni kellett ellenük kontakt szerekkel"

 - emlékezik vissza a szakember, aki ezen a téren a tavasztól sem vár sok jót. A távolabbi jövőt illetően sem optimista: a pohánka, facélia, alexandriai here keveréke növényvédelmi szempontból előnyösebb lenne, de jóval drágább másodvetésnek. Azok, akik csak napraforgót termelnek, nem érzik úgy, hogy elviselhetetlen a kártevőhelyzet, így nincs miért keveréket váltaniuk, és a szomszédjaikra sincsenek tekintettel. Összességében mégsem mondhatóak rossznak a Somogy megyei repceállományok.

Győr-Moson-Sopront augusztusban bőséges eső áztatta, és azóta is sokkal jobb helyzetben vannak az itteni termelők. Aki a 100 mm eső érkezése előtt vetni tudott, az most bizakodóan várja a telet. A megkérdezett szakember, aki a cégén keresztül mintegy 120 partnerrel áll kapcsolatban, szintén szóvá tette az olajretek-mustár páros növény-egészségügyi hátrányait, a szántás vízkészletpazarló hatását, a csávázás hiányát - amiről nem a gazda tehet - és a preemergens gyomirtók rossz hatásfokát. Megjegyzi, idén szemmel láthatóan jobban jártak azok, akik a szokásosnál pár centivel mélyebbre tették a földbe a vetőmagot, ahol az még talált elegendő nedvességet a gyors induláshoz. A kártevőnyomás óriási volt idén, itt is 3-4 permetezést kellett beiktatniuk a gazdaságoknak. Ezzel együtt Győr-Moson-Sopronban is a búzavetések néznek ki rosszabbul, mivel magágykészítés idején és a vetéskor is túl száraz volt a talaj. A kikelt állományok rendkívül ritkásak, egyenetlenek. A szaktanácsadó megjegyzi: szokatlanul hamar elfogytak idén a kalászos vetőmagok, a rozsra és a tritikáléra is nagy volt a gazdák körében az érdeklődés.

Fejér megyét viszonylag jó ütemben öntözte megfelelő mennyiségű csapadék, így most elég szépek az itteni repceállományok. A legtöbb gondot itt is a kártevők okozták, volt olyan tábla, amit emiatt ki kellett tárcsázni. A növény-egészségügyi helyzet normális, csak egy minimális fómás betegség tünetei figyelhetőek meg. A búzavetések azonban rendkívül heterogének. "Amit oktber 10. körül vetettek, az szépen néz ki, és azok az állományok is jobbak, ahol a száraz talajra való tekintettel kicsit megemelték a vetőmagnormát. Ahol viszont megcsúsztak a vetéssel, és ezt nem is kompenzálták egy magasabb csíraszámmal, ott bajokat látok. Gyomproblémák is adódnak a ritkásabb táblákban, főként ha veronikafajok vagy széltippan is előfordul a talaj gyomkészletében. A búza még egészséges, de már látom a vörösrozsda és a lisztharmat kezdődő jeleit" - sorolja a megkérdezett szakember. A hosszú, meleg ősz nagyon kedvezett a levéltetveknek is, a rovarölő szeres csávázás pedig nem jellemző a kalászos vetőmagokon.A klímatrendek azonban ennek felfutását eredményezhetik.

A meleg tél is megtréfálhat még minket

Alapvetően a talaj művelése, fekvése és minősége döntötte el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hogy milyen lett a repce, de mindent összevetve, nem rosszabb a helyzet, mint általában. Érdekes módon a levéltetvek idén a repcét is megtámadták, azon túl, hogy a repcebolha extrém mennyiségben jelentkezett itt is. "Érdemes lett volna egy utolsó regulátorozással a télbe küldeni a növényeket, mert a természet többször is megtréfált már minket. Lehet még meleg a december és havas a március! Azért a növényt sem kel félteni, csodákra képes a természet" - bizakodik a helyi szaktanácsadó, hozzátéve, hogy éppen a szeszélyes időjárás miatt csak annak van esélye időben elvégezni a talajmunkát, akinek megvan hozzá a gépi háttere. Idén sokan halogatták a búza magágykészítését a jobb talajállapotra várva, mígnem beleszaladtak a novemberbe. "Mégsem biztos, hogy ők járnak a végén rosszabbul. A búza remekül elvan a 4-5 fokos hőmérséklettel, és ha jól indul a március, akár jobban is indulhatnak ezek az állományok, mint azok, amelyek végigszenvedték az októbert."

Bács-Kiskun megyében szintén a talaj szárazsága miatt csúsztak meg sokan a vetéssel, a megkérdezett szakember októberi repcevetésről is tud. "Az emberek bíznak az enyhe telekben, még akkor is, ha most szemmel látható a kései vetések hátránya. Az időben elvetett, szépen kelt állományokat idén leginkább a repcedarázs károsította, de meglepően sok volt a levéltetű is, 3-4-szer is védekezni kellett. A kalászos vetések is ritkásak, de azt hiszem, nagy baj sehol sincsen."

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?