Ezernyi elszalasztott lehetőség - vízpótlás híján

agrarszektor.hu
Az öntözésfejlesztés a magyar agrárium egyik legfontosabb fejlesztendő területe, ezért a kormányzat 2020-tól tíz éven át évente 17 milliárd forintnyi forrást biztosít a különféle beruházások tervezésére, kivitelezésére. Öntözni viszont csak az egészséges szerkezetű, megfelelő talajélettel rendelkező földet érdemes - hangzott el a múlt heti Portfolio Agrászektor konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termőtalaj a gazdálkodók egyik legfontosabb tőkéje, és a versenyképes gazdálkodás szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban van. A talajegészség megőrzésében fontos szerepe van például a talaj kémhatásnak - emelte ki az Agrárszektor konferencián a témában tartott egyik szekcióülésen Wagner József. A Carmeuse Hungária Kft. mezőgazdasági üzletfejlesztője arról beszélt, hogy a talajok kémhatása azért meghatározó, mert nagymértékben befolyásolja a növények víz- és tápanyagfelvételét és a mikrobiológiai tevékenységet. A hazai viszonyok között a talajok pH-értéke 4 és 9 között változik, 4,5-ös szintnél már savanyú, ez alatt pedig erősen savanyú talajokról beszélünk. Adatai szerint a hazai 5,5 millió hektárnyi termőföldből 1,5 millió hektár erősen savanyú, 1 millió hektár közepesen, egyszóval 2,5 millió hektár mindenképpen javítást igényel kémhatás tekintetében.

Balról jobbra: Molnár András, Imreh Gergő, Kövesdi Ádám, Schober Gyula, Szólláth Tibor Zoltán, Tanczné Óvári Csilla, Wágner József

Az ilyen talaj művelhetősége romlik, mivel nem tud vizet befogadni és tárolni a csapadékban szegényebb időszakokra. És nemcsak a pufferelő képessége, hanem a szerkezete is gyengül: a morzsalékos állapot egyre inkább degradálódik a poros, szélsőséges esetben már-már szerkezet nélküli állapot felé. Eltűnnek a pórusok, amelyek a megfelelő víz-, levegő- és hőgazdálkodás előfeltételei, ezáltal erősen korlátozódik a talajélet és a gyökérfejlődés. A negatív hatások meszezéssel javíthatóak. Wagner József szerint a műtrágyák helyett érdemes a differenciált kezelésre alkalmas talajjavító anyagokat használni a célra.

Wágner József

Az intenzív gazdálkodási gyakorlat eredményeként termőtalajainkban olyan folyamatok indultak be, melyek egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan fordíthatók vissza. Egyre általánosabb a talajélet elszegényedése, a vízmegtartó és regeneráló képesség jelentős csökkenése. A hazai gyakorlatban a talajvédelem egyáltalán nincs a helyén kezelve, mert még mindig a fizikai védekezés az elsődleges, a kémiai és a biológiai pedig mostohagyermekként háttérbe szorul - véli Imreh Gergő. A célzott tápanyag-utánpótlási megoldásokat kínáló Natur Agro Hungária Kft. szakmai igazgatója szerint a szakma egyik feladata, hogy a gazdák fejében átrendeződjön ez a sorrend.

Imreh Gergő

Magyarországon rendkívül alacsony, mindössze 2 százalékot tesz ki az öntözött mezőgazdasági területek nagysága. Jelenleg 80 ezer hektáron öntözünk, holott a csatornáink nyomvonalai 200 ezer hektárra elegendő öntözhető területet tudnának biztosítani. Az egyre gyakrabban előforduló aszályos évek miatt nő a nyomás a gazdákon, hogy valamilyen formában öntözhetővé tegyék a területeiket. Mégis a magas költségek, valamint a hosszadalmas és bonyolult engedélyeztetés miatt sokan tartanak attól, hogy belevágjanak egy ilyen beruházásba. Mindenképpen csökkenteni kell a bürokratikus terhet, egyszerűsíteni az engedélyeztetési eljárásokat - hangsúlyozta a témában megtartott kerekasztal beszélgetés során a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke. Szólláth Tibor Zoltán szerint sokan amiatt nem vágnak bele a fejlesztésekbe, mert egyedül túl kicsik, nincsenek nagy összefüggő területeik, ezért a NAK megyei elnöke az összefogást elengedhetetlenül fontosnak tartja ezen a területen.

Szólláth Tibor Zoltán

Kiemelt feladatként kezeli az agrártárca az öntözésfejlesztéshez szükséges beruházások előkészítését - erősítette meg Tanczné Óvári Csilla az Agrárminisztérium osztályvezetője. A Belügyminisztériummal együttműködve készül az öntözésfejlesztési stratégia, és létrejön egy öntözési ügynökség is, amely a 17 milliárd forintnyi éves fejlesztési forrás felhasználását is koordinálja majd. Ahogy a legtöbb ágazatban, itt sincs kellő számú, jól képzett szakember, ezért a szaktárca eltökélt amellett, hogy nemcsak felsőfokon, hanem a középfokon is mezőgazdasági és vízgazdálkodási ismeretekkel rendelkező szakembereket képezzen.

Tanczné Óvári Csilla

Az öntözés tervezésekor elsődleges szempont, hogy milyen kultúrákban és milyen célra kívánjuk használni: intenzívebbé szeretnénk tenni a termelést, vagy mérsékelni szeretnénk a vízhiány okozta lehetséges termésveszteséget egy csapadékpótló öntözéssel. A szabadföldön termesztett zöldségfélék mellett egyes szántóföldi növények - napraforgó, csemegekukorica, zöldborsó, cukorrépa - is meghálálják a plusz vízmennyiséget. A jelenlegi öntözött területeknek nemcsak a méretével, hanem minőségével is baj van. A két százaléknyi terület öntözésének egy része korszerűtlen, vízpazarló, energia- és vízhatékonysága is gyenge - vázolta a problémákat Kövesdi Ádám, a komplett öntözési megoldásokat kínáló Magtár Kft. öntözési iroda vezetője. Ma már nagy hangsúlyt kell fektetni a vízkijuttatás minőségére, ezen a területen is megjelentek a precíziós megoldások. A szakember szerint a pályázatok elhúzódó elbírálása nehéz helyzetbe hozta a beruházást már idén beindítani tervező gazdálkodókat. A legtöbb esetben az öntözőberendezések megrendelése, leszállítása és beüzemelése ugyanis további hónapokat vesz igénybe.

Kövesdi Ádám

Az öntözési beruházások önmagukban is növelik a versenyképességet és a kiszámíthatóbb gazdálkodást tesznek lehetővé. Schober Gyula az Agrotec Kft. öntözési üzletágának vezetője szerint az időjárás változékonysága miatt a termelőknek a rentábilis működés érdekében lépést kell tartaniuk a technológiai fejlődéssel.

Schober Gyula
Szép és jó dolog a precíziós kijuttatás, de honnan tudom, hogy mikor és milyen mennyiséggel kell öntöznöm?

- tette fel a kérdést az Agrotec vezetője, aki szerint a jövőben kiemelt szerepe lesz majd azoknak az ember által épített rendszereknek, amelyek az adatok megfelelő válogatása és összekapcsolása alapján hoznak döntéseket. Náluk már tesztperiódusban van pl. egy a meteorológiai és a talajadatokat együttesen kezelő rendszer. A technika fejlődésével számos új fejlesztés jelenik meg a piacon. Ilyen a változó intenzitású öntözés, amely figyelembe veszi az eltérő talajfoltok nedvességét és vízháztartását, és ez alapján korrigálja a szórásképet, illetve a kiadott vízmennyiséget. Egyre több gazdálkodót foglalkoztat a fertigation, amikor nem tiszta öntözővizet, hanem vízoldható vagy folyékony tápanyag-készítményeket juttatnak ki az öntözéssel egy menetben. Így a tápanyagpótlás is egyszerűbben és költségkímélőbb módon valósul meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?