Ha tudni akarja, mennyit ér: Ilyen egyszerűen kiszámolható a belföldi búzaár

agrarszektor.hu
Az elmúlt két nap devizapiaci eseményei tonnánként több száz forinttal rontották gabonaértékesítési lehetőségeinket, pedig már úgy látszott, kedvező árak alakulnak ki a Fekete-tenger térségében, így itthon is. Egy kis matek levezeti, hogyan határozza meg a konstancai ár és a forint árfolyama a belföldi búzaárakat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A hét elején a romániai Konstancában új csúcsot ért el a búza ára. Hogy mennyire versenyképes volt még ez a magasabb ár is, azt jól tükrözte, hogy egy nagy tenderen a vevő innen kötött le árut márciusi szállításra és nem Oroszországból. (Az orosz árak emelkedésének hátteréről itt írtunk.) Számunkra ez lehetőséget adhat, hogy a magyar búza, áttételekkel ugyan, de eljusson a tengeren túli piacokra.

Az árak alapján megindult a szállítás a Duna kikötői felé, Konstanca felé hajózható is a folyó. Nem váratlan ezek után, hogy a belföldi búza piaci ára tonnánként 60 ezer forint fölé emelkedett, sőt a kikötőhöz közeli tételekre már 62-63 ezer forintos árakat is hallottunk. A forint erősödése azonban tegnapról mára lerontotta az árat, tonnánként 700-800 forintot esett az elérhető összeg, mert az értékesítési folyamat a kötéskor érvényes árfolyammal tud csak számolni.


Hogyan is számolunk?

A hét elején már 245 dollár/tonna körül voltak az árindikációk Konstancában. A magyarországi kikötők és a tengeri kikötők között kb. 20-25 dollárral szállítási költséggel lehet számolni. A magasabb költség figyelembe vételével a FOB Duna ár így 220 dollár/tonnára adódik, ami a múlt hét végi 280 HUF/USD árfolyammal 61.600 forintot eredményez. A keddi tendereket látva sokan már arra számítottak, hogy akár 250 dollár fölé is emelkedhet még a búza ára, a forint is még mindig 278 HUF/USD szinten volt, így akár a 64 ezer forintos FOB Duna ár sem tűnt lehetetlennek.

Aztán tegnap jött a hidegzuhany: a forint jelentős erősödése majdnem mindazt elvitte, amit a búza piaci árának emelkedése kínált a hét elején: a mai FOB Duna ár már megint "csak" 61.500-62.500 Ft/t között van, mert az árfolyam 273 HUF/USD-ra esett. Így szaladt ki a potenciális eladók zsebéből tonnánként kb. 1.500-2.500 forint.

Hogy lesz-e fordulat a forint árfolyamában, nem tudhatjuk. Várhatunk egy korrekcióra, de most úgy látszik, a múlt heti lehetőségek elmúltak, újra kell számolni, mi mennyiért és hova mehet. Fentebb csak a dollárról szóltunk, de euróból is kevesebbet kapunk most a gabonánkért...

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?