A héten is marad a száraz idő: egyre nagyobb a vízhiány a talajokban

agrarszektor.hu
Kevés csapadék hullott a múlt héten is, és az előttünk álló héten sem valószínű számottevő mennyiség, így fokozódik a vízhiány a talajokban. Ezzel együtt azonban a száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre jobban nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Február második felében a száraz időjárást a múlt csütörtök este, illetve pénteken hullott eső törte meg, de ennek mennyisége is mindössze 0 és 5 milliméter között alakult az országban. Nógrád és Pest megye nagy részén azonban semmi, vagy csak csapadéknyom körüli mennyiség esett. A talaj felső 20 centiméteres rétege egyre szárazabb, az alsóbb talajrétegek nedvességviszonyi ugyanakkor még kedvezőek. A száraz idő a múlt hét első felében tavaszias hőmérsékletekkel párosult, a maximumhőmérsékletek a hét elején sokfelé meghaladták a 13 fokot, és csak a nap első felében köddel borított területeken maradt ennél pár fokkal hűvösebb az idő. Bár hajnalonként a legtöbb helyen kevéssel 0 fok alá csökkent a hőmérséklet, a napi átlaghőmérsékletek az ország nagy részén így is több napon át meghaladták az 5 fokot, ami már a vegetációs időszak kezdetét jelenti a hidegtűrő növényeknél. Pénteken viharos széllel északkelet felől erős lehűlés kezdődött, ami szombaton és vasárnap átmenetileg 8-10 fokkal visszavetette a hőmérsékletet - írja a met.hu.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A héten visszatér a tavaszias időjárás. Számottevő csapadékra nincs kilátás, a Dunántúlon és a déli országrészben fordulhatnak elő péntektől kisebb esők, záporok, de összességében a talajok felső rétegének további száradására lehet számítani. A szél napközben sokfelé megélénkül, kedden főként a Dunántúlon és északkeleten meg is erősödik. Csütörtökig napról napra melegszik az idő, akkor már 15 és 20 fok közötti maximum értékek lesznek a jellemzők, de éjszakánként főként az ország keleti felén még sokfelé lesznek fagyok. Ezzel együtt is ismét több egymást követő napon át alakul majd 5 fok fölött a napi átlaghőmérséklet. Péntektől, a meteorológiai tavasz első napjától néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de komolyabb fagyok előfordulása ekkor sem valószínű. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet, ami vasárnapra 0 és +2 fok közé csökkent, a hét végére ismét eléri a 3, 7 fokot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?